Lielbritānijas premjers atlaidis Konservatīvo partijas priekšsēdētāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas Konservatīvo partijas priekšsēdētājs Nadims Zahavi.
Lielbritānijas Konservatīvo partijas priekšsēdētājs Nadims Zahavi. Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs un Konservatīvo partijas līderis Riši Sunaks svētdien, 29. janvārī, no partijas priekšsēdētāja un ministra bez portfeļa amatiem atlaidis Nadimu Zahavi. Neatkarīgā izmeklēšanā atklāts, ka Zahavi pārkāpis ministriem saistošās ētikas normas nodokļu samaksas lietās.

Sunaka neatkarīgais padomnieks ministru interešu jautājumos Lorijs Magnuss svētdien iesniedzis premjeram ziņojumu par neatkarīgo izmeklēšanu, kuru Sunaks viņam uzdeva veikt pēc tam, kad mediji ziņoja, ka Zahavi pēc vienošanās ar nodokļu dienestu tam samaksājis nepilnus piecus miljonus mārciņu, tādējādi atrisinot nesaskaņas par nodokļu maksāšanu saistībā ar akciju pārdošanas darījumu.

Zahavi, kurš ir socioloģisko pētījumu firmas "YouGov" dibinātājs, bija pārdevis uzņēmuma akcijas par 27 miljoniem mārciņu, taču nodokļu dienesta ieskatā nebija samaksājis visus nodokļus par gūtajiem ienākumiem.

Darījums notika laikā, kad Zahavi bija finanšu ministrs, kura pārraudzībā ir nodokļu dienests.

Vēstulē Zahavi, kurā viņš tiek informēts par atbrīvošanu no amatiem, Sunaks uzsvēris, ka "ir skaidrs, ka ir noticis ministru [ētikas] kodeksa nopietns pārkāpums".

Savukārt Zahavi paziņojis, ka nodokļu dienests esot konstatējis, ka viņš pieļāvis kļūdu neuzmanības dēļ, nevis tīši.

Konservatīvo partijas priekšsēdētājs, kuru ieceļ partijas līderis, vada partijas galveno biroju un viņa pārziņā ir partijas administratīvās lietas. Ja konservatīvie ir valdībā, partijas priekšsēdētājs ir arī ministrs bez portfeļa, lai varētu piedalīties valdības sēdēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu