Izglītības ministre komentē Daugavpils Universitātes krāpšanas skandālu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: TVNET

Ņemot vērā, ka Daugavpils Universitātes (DU) padomes loceklis ir iesaistīts kriminālprocesā par iespējamu krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem, visai universitātes padomei būtu jāatkāpjas, lai nebojātu augstākās izglītības reputāciju kopumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa izteica sašutumu par sākto kriminālprocesu, nosaucot to par "traģisku ziņu" un uzsverot, ka nekas tāds nav pieļaujams.

Čakša akcentēja, ka konkrētajā gadījumā DU padome nespēj pilnvērtīgi uzraudzīt augstskolas darbu, jo tās sastāvā ir rektora vietnieks, līdz ar to veidojas interešu konflikts - sanāk pašam sevi uzraudzīt.

Ministre uzskata, ka normatīvajos aktos ir jāmaina augstskolu padomju locekļu izraudzīšanās kārtība, nosakot, ka padomes loceklis nevar vienlaikus ieņemt amatu augstskolas administrācijā.

Jau vēstījām, ka pirmdien, 30. janvārī, notika DU Senāta sēde, kurā DU Senāts ir nobalsojis par Kudiņa atkāpšanos. 

Ņemot vērā labas pārvaldības principus un procesa ietekmi uz DU publisko tēlu, Kudiņš pats ētisku apsvērumu dēļ ir lūdzis viņu atbrīvot no DU padomes locekļa amata.  

Kā vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieprasījusi DU paskaidrojumus saistībā ar sākto kriminālprocesu par ES struktūrfondu līdzekļu iespējamo izkrāpšanu.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru iepriekš sāktā kriminālprocesā janvārī veica procesuālās darbības DU aizdomās par iespējamu krāpšanos ar ES Sociālā fonda līdzekļiem 600 000 eiro apmērā.

Kā aģentūra LETA uzzināja policijā, kriminālprocesā vairākas personas, tostarp augsta līmeņa mācību iestādes amatpersona, tiek turētas aizdomās par krāpšanu saistībā ar mācību iestādei piešķirto ES Sociālā fonda finansējumu, mākslīgi palielinot publiskā iepirkuma specifikācijas izmaksas. Kopumā aizturētas četras personas.

Izmeklētājiem ir aizdomas par iespējamu šo līdzekļu daļēju novirzīšanu uz uzņēmumiem citās valstīs.

Kriminālprocesā, kas kvalificēts par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, patlaban turpinās procesuālās darbības un policija plašākus komentārus nesniedz.

Viens no kriminālprocesā aizturētajiem ir universitātes padomes loceklis un rektora vietnieks attīstības jautājumos Jānis Kudiņš.

Viņš iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka sniedzis liecības un arī kratīšanas laikā nekā nav kavējis izmeklēšanas darbības. Otrdien, 24. janvārī, plkst. 7, kad sākās kratīšana, Kudiņam tika izņemts mobilais telefons un visa pārējā elektroniskā aparatūra. Kratīšanā esot meklēti dokumenti saistībā ar šo lietu, bet tie neesot atrasti ne mājās, ne darbavietā.

Dienas laikā Kudiņš ticis atbrīvots, tomēr kā drošības līdzeklis viņam noteikts aizliegums izbraukt no valsts bez saskaņojuma. Arī pārējām trim šajā lietā aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, noskaidroja aģentūra LETA.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu