Lietota auto pircējam būs jāsniedz ziņas VID (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RossHelen/Shutterstock

31. janvārī valdība apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka, ka lietota auto pircējam būs jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Likumprojekta mērķis ir paplašināt atsavināšanas aizlieguma reģistrēšanu uz noteiktās kategorijas transportlīdzekli, ko iegādājas fiziskā persona ārvalstī (citā Eiropas Savienības dalībvalstī) un Latvijā reģistrē savā īpašumā.

Ar grozījumiem paredzēts noteikt personām iesniegt iesniegumu ar tajā nepieciešamo ziņu apjomu, lai nodrošinātu VID iespējas risku izvērtējumu veikšanai, mazinātu nodokļu nenomaksas risku lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā un novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

VID ir konstatējis, ka automobiļu pirmreizējā reģistrācijā Latvijā tiek iesaistītas fiziskās personas, kuru starpniecību izmanto juridiskās personas ar mērķi slēpt gūtos ienākumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības.

Gūto ienākumu slēpšana negatīvi ietekmē ne tikai valsts budžetu un sabiedrības dzīves kvalitāti, bet arī uzņēmējdarbību, kas izpaužas negodīgā nodokļu konkurencē.

VID norāda, ka tādējādi ir jāīsteno pasākumi, kas mazinās iespējas izmantot tiesību normās nenoteiktus jautājumus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, tajā skaitā minimizētu nelikumīgi iegūtu naudas līdzekļu apriti.

Likumprojekts izstrādāts sadarbībā ar Valsts akciju sabiedrību "Ceļu satiksmes drošības direkcija", Valsts ieņēmumu dienestu, Satiksmes ministriju un biedrību "Auto asociācija". Tas ir iekļauts valsts budžeta likumprojekta pavadošo likumprojektu paketē.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu