VIDEO Latvijas zinātnieki rada jaunas zāles, kas novērš antibiotiku rezistenci (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Latvijas zinātnieki radījuši jaunas zāles, kas novērš antibiotiku rezistenci. Šo atklājumu Latvijas Zinātņu akadēmija atzinusi par vienu no nozīmīgākajiem Latvijas zinātnē, vēsta raidījums "Rīta panorāma".

Zinātniekiem izdevies atklāt jaunu vielu grupu, kas novērš dažu baktēriju spēju pretoties antibiotiku iedarbībai. Tas dod cerību, ka nākotnē cilvēce būs pasargāta no dažādām infekcijām.

"Pēdējā laikā ārstiem sāk pietrūkt antibiotiku, jo baktērijas ir izstrādājušas rezistenci pret antibiotikām. Līdz ar to mērķis ir nevis jaunu antibiotiku radīšana, lai cīnītos pret baktērijām, bet jaunu zāļu radīšana, lai cīnītos pret rezistenci.

Ja mēs varētu uzveikt rezistenci, tad atkal varētu izmantot visu plašo antibiotiku spektru, kas patlaban ir ārstu rīcībā," skaidroja Organiskās sintēzes institūta Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Edgars Sūna.

Jaunā zāļviela bloķē baktēriju radītos enzīmus, kas iepriekš sagrāva antibiotikas, pirms tās cilvēka organismā sāka darbību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu