"Smart-ID" sācis pēdējos soļus kvalificētā statusa iegūšanai Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

No šodienas Latvijā stājas spēkā grozījumi fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, kas paredz, ka e-pakalpojumu sniedzējiem savos e-risinājumos ir jāatbalsta arī nacionālos eID rīkus, un "Smart-ID" izstrādātājs "SK ID Solutions" šobrīd strādā pie tā, lai papildus atbilstībai Eiropas Savienības Elektroniskās identifikācijas un uzticamības pakalpojumu (eIDAS) regulai iegūtu arī lokālo, ar Latvijas normatīvajiem aktiem noteikto kvalificēto statusu autentifikācijai, pavēstīja "SK ID Solutions" pārstāvji.

Tikmēr arī pēc 1.februāra autentifikācijas un elektroniskās parakstīšanās rīks "Smart-ID" turpinās būt pieejams kā drošs un legāls risinājums.

Likuma grozījumi paredz papildu valsts uzturēto autentifikācijas līdzekļu ieviešanu e-pakalpojumu sniedzējiem lietotāju izvēlei. Atbilstoši normatīvajiem aktiem Latvijā šobrīd pieejami divi nacionālie jeb valsts pasūtītie un uzturētie eID līdzekļi - "eParaksts" un "eParaksts Mobile". Tas nenozīmē, ka citu izstrādātāju veidotie rīki kļūst neatbilstoši, papildinās iespēju un izvēļu klāsts, un lietotājs izvēlas sev atbilstošāko.

"SK ID Solutions" Latvijas vadītāja Sanita Meijere norāda, ka uzņēmumam ir svarīgi turpināt sniegt augstas kvalitātes pakalpojumu Latvijā, kur savu uzticību pakalpojumam izrādījuši vairāk nekā viens miljons iedzīvotāju, tādēļ uzņēmums investējis laiku un resursus, lai papildu atbilstībai eIDAS regulai iegūtu arī Latvijas normatīvajiem aktiem noteikto kvalificēto statusu.

"Šobrīd speram pēdējos soļus - gaidām akcepttestēšanu, ko veiks Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iedzīvotāju reģistrs un tad varēsim iesniegt iesniegumu Aizsardzības ministrijas Digitālās drošības uzraudzības komitejā kvalificētā statusa iegūšanai," pauž Meijere.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols norāda, ka no šā gada 1.februāra iedzīvotājiem ir noteiktas garantētas tiesības saņemt privātā sektora digitālos pakalpojumus droši, apliecinot identitāti arī ar valsts nodrošinātajiem digitālās identifikācijas rīkiem - eiD karti vai "eParaksts mobile".

"Vienlaikus atzinīgi vērtējam, ka iedzīvotājiem ir pieejami arī citi identifikācijas pakalpojumi. Piedāvāto identifikāciju iespēju dažādība ir pozitīva arī no savstarpējās aizvietojamības viedokļa - mūsu digitālo pakalpojumu vide, atbalstot papildu autorizācijas iespējas, kļūst noturīgāka," min Ozols.

Igaunijas "SK ID Solutions" filiāle Latvijā reģistrēta 2019.gadā. "SK ID Solutions" akcionāri ir "SEB banka", "Swedbank" un "Telia Eesti". Kompānija piedāvā autentifikācijas un elektroniskā paraksta rīku "Smart ID".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu