Igauņi nākamajās EP vēlēšanās varētu balsot arī no viedierīcēm (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: vepar5/Shutterstock

Igaunijas Valsts vēlēšanu birojs nākamā gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās vēlas ieviest mobilo balsošanu ar viedierīci, vēsta laikraksts "Postimees".

Pērn Valsts vēlēšanu birojs gatavojās balsojumu viedierīcē nodrošināt jau nākammēnes gaidāmajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās, tomēr rudenī centrālā vēlēšanu komisija secināja, ka tik ātri drošu un funkcionējošu risinājumu nebūs iespējams izstrādāt.

Igaunijas Valsts vēlēšanu biroja vadītājs Arne Koitmē apliecināja, ka mobilās balsošanas sistēmu plānots izstrādāt līdz nākamā gada pavasarī gaidāmajām EP vēlēšanām. Lietotni izstrādā Igaunijas Informācijas sistēmu pārvalde (RIA).

Plānots, ka mobilā vēlēšanu lietotne būs lejuplādējama kompāniju "Apple" un "Google" lietotņu veikalos. Tā būs izmantojama ar "Mobile-ID" vai "Smart-ID" autentifikācijas risinājumiem.

Kā stāstīja Koitmē, pašlaik problēma ir balsojuma verificēšanas viedierīcē. Balsojot datorā, verificēšana notiek ar viedierīces starpniecību, kas ļauj noteikt, vai balsojums datorā nav ietekmēts. Tomēr balsojumam ar viedierīci šāda risinājuma pagaidām nav.

Valsts vēlēšanu birojs mobilās balsošanas lietotni apstiprinās tikai tad, ja būs pilnīgi skaidra tās drošība.

Pēc 5. martā paredzētajām Igaunijas parlamenta vēlēšanām Valsts vēlēšanu birojs vairāk pievērsīsies lietotnes attīstībai un gaidāms, ka jau šopavasar ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties tās testēšanā.

Pašlaik Igaunijā ir pieejama elektroniskā balsošana, izmantojot datoru un identifikācijas kartes vai mobilās identifikācijas kartes autentifikāciju.

Balsot elektroniski vēlēšanās Igaunijā var kopš 2005. gada.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu