Itālijas tiesa lemj par labu bērniem, kuri nevēlas redzēt vecvecākus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fizkes/Shutterstock

Itālijas augstākā tiesa ir nolēmusi, ka bērniem nav pienākuma satikties ar vecvecākiem, ja viņi to nevēlas, vēsta "The Guardian". Nevēlamas un negribētas attiecības nevar uzspiest, noteikusi tiesa.

Augstākās kasācijas instances tiesas spriedums attiecas uz divu bērnu vecāku pārsūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu, ar kuru bērni bija spiesti pavadīt laiku kopā ar vecvecākiem no tēva puses.

Gadiem ilgušo lietu ierosināja vecvecāki un tēvocis, kuri vērsās Milānas nepilngadīgo tiesā, sūdzoties, ka nevar satikt bērnus "vecāku radīto šķēršļu dēļ" sakarā ar ieilgušu ģimenes konfliktu.

Vecvecāki uzvarēja gan nepilngadīgo tiesā, gan Milānas apelācijas tiesā, kas 2019. gadā noteica, ka vecvecākiem atļauta tikšanās ar mazbērniem sociālā darbinieka klātbūtnē. Vecāki arī tika brīdināti par iespējamo psiholoģisko kaitējumu bērniem, liedzot viņiem satikties ar vecvecākiem.

Vecāki iebilda, ka bērniem šīs tikšanās bijušas nepatīkamas nemitīgās spriedzes dēļ ģimenē, tāpēc vērsās Augstākajā tiesā, lai lēmums tiktu atcelts.

Savā spriedumā Augstākā tiesa norādīja: lai gan nav šaubu, ka abi bērni gūtu labumu no saiknes ar dzimtas vecākajiem, bērni bija pauduši iebildumus pret jebkādām attiecībām un nekādi argumenti nemainīja viņu domas.

Līdz ar to tiesa lēma, ka bērnu interesēm ir jābūt noteicošajām un tās ir svarīgākas par vecvecāku interesēm. Tiesa arī nolēma, ka nevar uzspiest "nevēlamas un negribētas attiecības", vēl jo vairāk, ja bērni ir spriestspējīgi un jau sasnieguši 12 gadu vecumu.

Saskaņā ar ģimenes likumu, kas ieviests Itālijā 2006. gadā, bērnam ir tiesības uzturēt nozīmīgas attiecības ar vecvecākiem pat tad, ja viņu vecāki šķiras. Vecvecākiem ir arī tiesības lūgt tiesu noskaidrot, vai vecāku lēmums liegt viņiem pieeju mazbērniem kaitē bērna labklājībai un tāpēc ir nelikumīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu