FOTO un VIDEO ⟩ Unikāli kadri: visā pasaulē iemūžināta zaļā komēta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Iespaidīgā zaļā komēta pietuvojusies Zemei, sniedzot fotogrāfiem un zvaigžņu vērotājiem visā pasaulē vienreizēju iespēju iemūžināt unikālo parādību. Apkopojām fotogrāfijas, kurās iemūžināta zaļā komēta.

Fotogrāfijas uzņemtas šī gada 21. janvārī, izmantojot teleskopu.

31. janvārī Kalifornijā, ASV.

1. februārī Kanāriju salās, Spānijā

1. februārī Grieķijā

Foto: Reuters/ScanPix

Cilvēki no visas pasaules arī sociālajos tīklos dalījušies ar fotogrāfijām, iemūžinot unikālo zaļo komētu. 

"Līdz 4. februārim meklējama nenorietošajā Žirafes zvaigznājā, no 6. līdz 10. februārim - Vedēja zvaigznājā, no 11. līdz pat februāra beigām - Vērša zvaigznājā. Ievērības cienīgi ir datumi ap 11. februāri, kad komēta būs redzama debesīs netālu no Marsa. Jāpiebilst, ka šī brīža prognozes liecina, ka komēta kļūs vājāka (~6-7 zvaigžņlielums ap 10. februāri)," raksta portāls "Starspace.lv".

"Tomēr atcerēsimies, ka ar komētām ir kā ar bitēm, nekad neko nevar zināt."

Jau ziņots, ka komētu C/2022 E3 (ZTF) pagājušā gada martā atklāja astronomi Kalifornijā, ASV, aprēķinot, ka tā apmet loku ap Sauli 50 tūkstošos gadu. Tas nozīmē, ka tā pēdējo reizi traucās gar mūsu planētu akmens laikmetā.

Komēta Zemei vistuvāk pietuvosies trešdienā un ceturtdienā, 1. un 2. februārī.

Tā šausies garām planētai 2,5 gaismas minūšu attālumā.

Komētas C/2022 E3 attēli parāda nelielu zaļu mirdzumu, kas, domājams, rodas no divatomiskā oglekļa klātbūtnes komētā. Molekula izstaro zaļu gaismu, ko ierosina saules starojuma ultravioletie stari.

Astronomi ar teleskopu palīdzību iemūžinājuši iespaidīgus komētas attēlus. Taču tā pēdējā laikā ir kļuvusi pietiekami spilgta, lai to varētu redzēt ar neapbruņotu aci, vismaz ļoti tumšos lauku apvidos ar minimālu gaismas piesārņojumu.

Kopš janvāra vidus komētu ir bijis vieglāk pamanīt ar teleskopu vai binokli. Tā ir redzama ziemeļu puslodē, debesīm satumstot, ja mākoņi to neaizsedz.

"Starspace.lv" ir vienīgais portāls, kas regulāri publicē ziņas par astronomiju latviešu valodā. SIA "StarSpace" nodarbojas arī ar astronomijas popularizēšanu, rīkojot seminārus, lekcijas un debess demonstrējumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu