Jaunzeme: Dzērājšoferiem konfiscētās automašīnas VID varētu nodot Ukrainai (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ieva Jaunzeme
Ieva Jaunzeme Foto: Ieva Leiniša / LETA

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens paudis iniciatīvu grozīt likumu, kas ļautu dzērājšoferiem konfiscētās automašīnas bez atlīdzības ziedot Ukrainai, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" atklāja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jaunzemei sākotnēji uzdots jautājums, vai pašreizējā transportlīdzekļus atsavināšanas sistēma ir optimāla.

VID vadītāja atbildēja: "Sistēma ir izveidota caurspīdīga, visas mašīnas tiek pārdotas par tirgus cenu."

Gadījumā, ja tiks pieņemts šādi likuma grozījumi, kas paredz dzērājšoferu auto bez atlīdzības ziedot Ukrainai, tad VID varēs arī šos auto atdot ukraiņiem.

Pērn 25. novembrī ir stājušies spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Tāpat kriminālatbildība paredzēta par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Turklāt tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ja īpašnieks to vadījis stiprā reibumā vai atteicies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes. Gadījumos, ja reibumā vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no vainīgās personas piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

No 25. novembra līdz 1. janvārim par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles sākti 107 kriminālprocesi, savukārt 14 lieta ierosinātas par braukšanu iespējamā narkotisko vielu reibumā.

Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, līdz šim ir sākti 13 kriminālprocesi.

Aizvadītājā diennaktī ceļu satiksmes negadījumos cietuši astoņi cilvēki, informēja Valsts policijā.

Kopumā reģistrēti 109 ceļu satiksmes negadījumos, kuros cietuši astoņi cilvēki.

Pie stūres braucam reibumā pieķerti deviņi vadītāji.

No šiem vadītājiem astoņi pie transportlīdzekļu stūres bija sēdušies tik nopietnā reibumā, ka viņiem piemērots kriminālsods, kā arī vai nu konfiscēs transportlīdzekli, vai arī piedzīs transportlīdzekļa vērtību.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu