Izvirzīta zinātniskā teorija, ka Antarktika atklāta krietni pirms oficiāli zināmā datuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Song_about_summer/Shutterstock

1820. gadā Antarktikā pirmo reizi kāju spēra britu, amerikāņu un krievu pētnieki. Taču Jaunzēlandes zinātnieki izvirzījuši teoriju, ka maori vismaz Antarktikas ūdeņos paviesojušies jau krietni agrāk, vēsta ārvalstu mediji.

Pētnieku komanda bioloģes Priscillas Vehi vadībā izpētīja dokumentus un ziņojumus, kas publicēti ārpus komerciālajiem vai akadēmiskajiem kanāliem, un atrada saikni starp Antarktīdu un tradicionālās kuģošanas pašiem sākumiem.

Vispirms pētnieki uzsver ekspedīciju 7. gadsimta sākumā, ko vadīja kāds polinēziešu virsaitis. Tiek pieļauts, ka tieši tad cilvēki pirmo reizi redzēja Antarktikas ūdeņus.

Dažos nostāstos šī ekspedīcija devās tālu uz dienvidiem, visticamāk, sasniedzot Antarktikas ūdeņus un, iespējams, pat sperot kāju uz Antarktīdas cietzemes. Stāsti par šo ekspedīciju ir daļa no maoru vēstures. 

Maoru tautā minētie stāsti no mutes mutē ceļo jau paaudzēm ilgi.

"Stāsti par maz reprezentētām cilvēku grupām un to saikni ar Antarktiku joprojām ir vārgi dokumentēti un atzīti akadēmiskajā literatūrā. Šis pētījums šo spraugu aizpildīs," raksta zinātnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu