VIDEO ⟩ Defekts noteikts "uz aci". Vērtējot atgāzes, Siguldas CSDD četras reizes izbrāķē dīzeļauto (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" video

Autovadītājs paudis neizpratni, kāpēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijā Siguldā viņa dīzeļauto vairākkārt saņēmis neapmierinošu vērtējumu "2" par dūmošanu, neveicot atgāzu mērīšanu. Defekts noteikts "uz aci", vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu". 

2022. gada beigās un šī gada sākumā Pāvels no Murjāņiem bija biežs viesis CSDD Siguldas tehniskās apskates stacijā. Tur īsā laika posmā četras reizes izbrāķēts viņa "Chrysler Grand Voyager" dīzeļautomobilis.

Visās reizēs spēkrats saņēmis vērtējumu "2" par ievērojamu dūmošanu. Defekts noteikts "uz aci", atgāzu mērījumi nav veikti.

Video: "Bez Tabu" sižets: 

"Bez Tabu" vēsta, ka pirmajās trīs pārbaudēs konstatēti arī citi defekti, ar kuriem nedrīkst piedalīties satiksmē, bet ceturtajā pārbaudē vienīgais neapmierinošais vērtējums ir tikai par ievērojamu motora dūmošanu. Pāvels uzskata, ka defekta noteikšana "uz aci" ir aplama pārbaudes metode.

"Pamanījām, ka dūmainību nemēra.

"Uz aci" nepatika dūmošana. Otrreiz vedu – atkal tas pats. Trešoreiz atkal atbraucu. Kliedz, ka dūmu daudz. Pat neiebāza mēraparātu.

Vienkārši "uz aci" pateica, ka viņam nepatīk, kā dūmo, un viss! To mēraparātu pat nebāza iekšā! Teica – negribu aparātu bojāt! Nav mērījuma! "Uz aci" nepatīk dūmainība," raidījumam stāsta Pāvels. 

Kad auto Siguldā izbrāķēja ceturtoreiz, Pāvels to no Siguldas uzreiz nogādāja CSDD tehniskās apskates stacijā Limbažos, kur nomērīja atgāzes ar mēraparātu, kas vēstīja, ka dūmainība ir normas robežās (0,28 kubikmetri).

Pāvels pauž: "Manuprāt, viņi sev vērtējumu pelna. Uzskatu, ka viņiem tur ir vērtēšanas sistēma – jo vairāk klientu iegāzīsi, jo labāk".

Viņš vērsies CSDD ar oficiālu iesniegumu, CSDD Tehniskā departameta speciālisti izskatīs sūdzību, noskaidrojot, vai Siguldas tehniskās apskates stacijas darbinieki veikuši darbu pareizi, raidījumu informē CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Dūmošanas vizuāla vērtēšana ir pieļaujama, tā ir viena no pārbaudes metodēm. Inspektors drīkstot izbrāķēt automašīnu, ja tā izteikti dūmo ziliem dūmiem, kas liecina par motora defektu. Inspicēšanu ar mērierīci var neveikt, ja iepriekš novēroti par defektu vēstošie dūmi, norāda CSDD pārstāvis. 

Viņš stāsta, ka ir ir divi veidi, kā mēra atgāzes dīzeļdzinēja transportlīdzekļiem. "Viena metode ir, izmantojot mērinstrumentu, ar ko nomēra atgāzu koeficientu.

Otrajā variantā inspektors pieņem lēmumu pēc vizuālas apskates. Ja no izplūdes sistēmas izteikti plūst zili dūmi, tas vēsta par defektu – eļļa ietek degšanas traukā, kur kopā ar degvielu izplūst caur izplūdes sistēmu zilu dūmu formā. Tas nozīmē, ka ir defekts, kas jānovērš."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu