Video ⟩ Latvijā dzērājšoferiem konfiscētos auto varētu ziedot Ukrainai (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tūkstošais "Twitter konvoja" auto, kurš devies ceļā uz Ukrainu.
Tūkstošais "Twitter konvoja" auto, kurš devies ceļā uz Ukrainu. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Daļa no Latvijas dzērājšoferiem konfiscētajiem automobiļiem varētu tikt nodoti Ukrainai, tā palīdzot cīņā pret Krievijas karaspēku. Tādu priekšlikumu paudis Finanšu ministrs Arvils Ašeradens pēc tikšanās ar "Twitter konvoja" brīvprātīgo aktīvistu grupu, vēsta TV3 Ziņas. 

Nākamnedēļ par to diskutēšot plašākā lokā valdošajā koalīcijā.

Laukums, kurā atrodas Latvijas iedzīvotāju ziedotās automašīnas Ukrainas brīvības cīnītājiem, ir pilns, taču patiesībā situācija ir diezgan dramatiska – brīvprātīgie stāsta, ka šīs mašīnas aizved uz Ukrainu un dažreiz jau pāris dienu laikā tās iznīcina krievu iebrucēji.

Video: TV3 Ziņu sižets

Latvijā saziedoto automašīnu piegādi ukraiņiem nodrošina brīvprātīgie no "Twitter konvoja", kas nesen kā tikušies ar Finanšu ministru. Abas puses nonākušas pie vienota secinājuma - daļu no pašmāju dzērājšoferiem konfiscētajiem auto varētu nodot Ukrainai.

Konfiscētos auto "Twitter konvoja" pārstāvis Reinis Pozņaks aplūkojis Valsts ieņēmuma dienesta (VID) stāvlaukumā.

"No tā ko redzējām, der visas – ir pat tādas, kuras Ukraiņu specvienībām var noderēt."

Lielākā daļa konfiscēto mašīnu gan atrodas Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvvietā: kopumā 650 auto, no kuriem trešdaļa atņemta dzērājšoferiem. To stāvoklis ir ļoti atšķirīgs, bet Ukrainai noder teju jebkurš spēkrats. Okupanti regulāri iznīcina Ukraiņu autoparku ar artilērijas uzbrukumiem, zaudējumi esot lieli katru dienu.

"Protams, visvairāk piemērots ir jebkurš pilnpiedziņas auto, mikroautobusi, bet es saku – var atrast pielietojumu jebkuram auto! Ir tādi, kas der nulltajai pirmajai līnijai, citi der tālāk no frontes, blokposteņus apgādāt, mediķiem pārvietoties. Pielietojumu var atrast jebkurai mašīnai, kura brauc," raidījumam teic Pozņaks.

Lai konfiscētos auto nodotu Ukrainas pusei, nepieciešamas izmaiņas likumos, un tās apņēmies virzīt Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Cik ilgu laiku likumdošanas sakārtošana aizņemtu, īsti nav skaidrs. Ašeradens lēš: jau pirmdien jautājumu varētu virzīt dienaskārtībā koalīcijā, un parlamentam tālākā formalitāšu nokārtošana varētu prasīt mēnesi vai sešas nedēļas.

"Dažas ir bijušas ļoti dārgas mašīnas, droši vien "Maserati" būtu tikai jocīgi, ja sūtītu uz turieni, tad ir mašīnas, kas knapi aizbrauc līdz laukumam. Lūžņus arī nevajadzētu sūtīt. Bet, ja daļa no mašīnām šajā procesā varētu noderēt, būšu vairāk nekā laimīgs, ja varētu palīdzēt ukraiņiem," raidījumam pauž finanšu ministrs.

TV3 Ziņas vaicāja Valsts kontrolei, vai konfiscēto auto nodošana Ukrainai būs likumīga – tur skaidroja, ka kontrolieri to vēl nav vērtējuši, tomēr, ja šo ieceri realizēs, būtiski, lai tās īstenošanā pieņemtie lēmumi ir tiesiski.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu