Usika un Fjūrija potenciālās supercīņas norise atkal sastapusies ar pamatīgu šķērsli (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Taisons Fjūrijs (pa kreisi) un Oleksandrs Usiks
Taisons Fjūrijs (pa kreisi) un Oleksandrs Usiks Foto: Reuters/ScanPix

Ilgi gaidītā boksa supercīņa starp Oleksandru Usiku un Taisonu Fjūriju atkal sastapusies ar pamatīgu šķērsli, vēsta boksa apskatnieki Ade Oladipo un Maikls Bensons.

Iepriekš Taisona Fjūrija promotieris Bobs Arums ziņoja, ka ilgi gaidītais duelis norisināsies 29. aprīlī Saūda Arābijas pilsētā Džidā.

Bet tagad boksa apskatnieks Maikls Bensons savā "Twitter" kontā pavēstījis, ka cīņa, visticamāk, varētu notikt Fjūrija "mājās" jeb Londonas Vemblija stadionā.

"Arvien ticamāks šķiet variants, ka Usika un Fjūrija cīņa norisināsies Anglijā, nevis Saūda Arābijā, ja tā vispār notiks. Tiek ziņots, ka ir "vēl tāls ceļš ejams", līdz abus bokserus apmierinās finansiālie nosacījumi," rakstīja Bensons.

Potenciālā cīņa varētu pārcelties uz Londonu, jo pastāv bažas, ka Džidas stadions, kurā bija plānota dueļa norise, laikus netiks pabeigts.

Savukārt pārcelšanās uz Londonu, kā norāda Oladipo, ietver finansiāla rakstura riskus.

"Abi bokseri piekrita nosacījumiem, kas tika piedāvāti, ņemot vērā, ka cīņa norisināsies Saūda Arābijā. Tā ir neitrāla vieta, un algu sadalījums būtu 50-50. Londona, protams, ir Taisona Fjūrija mājas. Viņš gribēs lielāko daļu naudas. Saūda Arābijā ir garantijas, ka saņemsi tik un tik," sacīja Oladipo.

Apskatnieks uzsver, ka, mainoties cīņas norises vietai, mainās arī galvenie ienākumu avoti. Londonas gadījumā tie būtu ienākumi no pārdotajiem tiešsaistes abonementiem.

"Tiešsaistes abonementos slēpjas lielākā daļa naudas. Ar klātienes biļetēm nepietiks. Pat ja cīņu apmeklēs 90 tūkstoši, ar to nebūs gana. Līdz ar to viņiem teju jāpaļaujas uz tiešsaistes abonementiem," skaidroja Oladipo, uzsverot, ka Saūda Arābijā klātienes apmeklētājiem ir cita pirktspēja, līdz ar to arī ienākumi no arēnas biļešu pārdošanas būtu krietni lielāki.

Oladipo arī norādīja, ka, viņaprāt, runas par pārdotajiem tiešsaistes abonementiem uz Fjūrija neseno cīņu pret Dereku Čisoru nav patiesas. Iepriekš izskanēja runas, ka uz šo cīņu pārdoti aptuveni 500 tūkstoši tiešsaistes abonementu.

"Nekādā gadījumā. Neviens negribēja to cīņu. Un es necenšos noniecināt Fjūriju, jo viņš ir superzvaigzne. Bet vai viņš ir superzvaigzne, kurš spēj pārdot 500 tūkstošus abonementu cīņai pret Čisoru? Nē. Neviens par šo cīņu nebija sajūsmā, bet tad pēkšņi cilvēki sāka spiest uz pogas "pirkt"? Nē, neticu," sacīja Oladipo.

Apskatnieks norādīja, ka, viņaprāt, Fjūrija tikšanās ar Usiku, apvienojot visas prestižākās boksa smagā svara jostas, varētu sasniegt augstāk minēto 500 tūkstošu atzīmi. Viņš lēš, ka tikai tādā gadījumā abi bokseri varētu tikt pie summas, kurai bija piekrituši abi bokseri.

"Kā tu vari garantēt summu, ko vēlas abi vīri, ja neesi līdz galam pārliecināts par cīņas ienākumiem? Ja tu kaut ko garantē, tad var gadīties, ka kāda no iesaistītajām pusēm saņem lielu finansiālu triecienu," sacīja apskatnieks.

Un šī puse, visticamāk, būtu tieši promotieri, jo viņu uzdevums ir atbildēt par cīņas popularitāti. Galu galā cīkstoņi tik un tā saņems apsolīto summu, bet promotieri var arī palikt mīnusos.

Ņemot vērā, ka cīņa notiks Londonā, Fjūrijs, visticamāk, (pamatoti) vēlēsies lielāku "pīrāga daļu", nepiekrītot ienākumu 50-50 sadalījumam.

Oladipo nobeigumā gan cer, ka šī cīņa nepajuks finansiālu apsvērumu dēļ. Galu galā cīņa par absolūtā čempiona titulu supersmagajā svarā nav notikusi kopš 2000. gada, kad Lenokss Lūiss uzveica Evanderu Holifīldu.

34 gadus vecais Fjūrijs profesionālajā boksā aizvadījis 34 cīņas. Viņa kontā 33 uzvaras, no kurām 24 izcīnītas ar nokautu, un viens neizšķirts. Pret ASV bokseri Deonteju Vailderu 2020.gada februārī izcīnīto WBC čempiona jostu viņš aizstāvējis trīs reizes.

Savukārt 36 gadus vecais Usiks profesionālajā boksā ringā devies 20 cīņās un visās triumfējis, 13 dueļus noslēdzot priekšlaicīgi. Usiks bija absolūtais čempions svara kategorijā līdz 90,2 kilogramiem, bet 2021. gada septembrī atņēma visas četras jostas britam Entonijam Džošua supersmagsvaros. Aizvadītā gada augustā Džošua mēģināja revanšēties, taču tika pieveikts vēl vienu reizi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu