Saūda Arābija pirmo reizi kosmosā sūtīs sievieti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: IM_photo/Shutterstock

2023. gadā Saūda Arābija pirmo reizi sūtīs sievieti kosmosa misijā, veicot kārtējo pasākumu sava ultrakonservatīvā tēla maiņai.

Astronaute Raijana Barnavi pievienosies saūdarābu astronautam Ali al Karni 10 dienu misijā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), vēstīja oficiālā ziņu aģentūra "Saudi Press Agency" (SPA).

Barnavi un Karni dosies uz SKS ar kosmosa kuģi "SpaceX Crew Dragon", piedaloties misijā "Ax-2", kuru pavasarī rīkos privātā kosmosa kompānija "Axiom Space". Šajā misijā piedalīsies arī bijusī ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronaute Pegija Vitsone un amerikāņu uzņēmējs Džons Šofners, kurš būs kosmosa kuģa pilots.

Kosmosa kuģis tiks palaists uz SKS ar nesējraķeti "SpaceX Falcon 9", kas startēs no NASA Kenedija Kosmosa centra ASV Floridas štatā.

Saūda Arābija ies kaimiņvalsts Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) pēdās. AAE 2019. gadā kļuva par pirmo arābu valsti, kas nosūtījusi savu pilsoni kosmosā.

Saūda Arābijas faktiskais līderis kroņprincis Mohammeds bin Salmans mēģina mainīt karalistes ultrakonservatīvo tēlu, veicot reformas. Kopš viņš 2017. gadā nāca pie varas, saūdarābu sievietēm ir atļauts vadīt automašīnu un ceļot uz ārvalstīm bez aizbildņa vīrieša, un sieviešu īpatsvars valsts darbaspēkā ir vairāk nekā divkāršojies - no 17% 2016. gadā līdz 37% tagad.

Saūda Arābija ir guvusi pieredzi kosmosa apguvē arī agrāk. 1985. gadā Saūda Arābijas princis Sultans bin Salmans bin Abdelazīzs, kurš bija gaisa spēku pilots, piedalījās ASV organizētā kosmosa misijā, kļūstot par pirmo arābu musulmani, kas devies kosmosā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu