Otrdien Rīgā iestājies meteoroloģiskais pavasaris

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Anastasiia Burlutskaia/Shutterstock

Otrdien, 14. februārī, Rīgā jau piekto diennakti pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir virs nulles. Latvijas galvaspilsētā 10. februārī ir iestājies meteoroloģiskais pavasaris, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Meteoroloģiskais pavasaris sākas, kad piecas dienas pēc kārtas diennakts vidējā gaisa temperatūra ir augstāka par nulli, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām.

Pēdējos gados, klimatam kļūstot siltākam, nereti bijis grūti novilkt robežu starp meteoroloģiskā rudens, ziemas un pavasara sākumu un beigām, tādēļ sinoptiķi ieviesuši kritēriju, ka meteoroloģiskais pavasaris var iestāties tikai pēc 6. februāra, kas statistiski ir gada aukstākā diena Latvijā.

Šogad Kurzemes lielākajā daļā meteoroloģiskais pavasaris sākās agrākajā iespējamajā datumā - 7. februārī. Nākamajā dienā tas iestājās Ainažos, savukārt 10. februārī - Dobelē, Rīgā un Skultē jeb Zvejniekciemā.

Galvaspilsētā kopš 10. februāra diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsniegusi +1 grādu, 13. februārī sasniedzot pat +4,1 grādu.

Saldū, kā arī vairākās novērojumu stacijās valsts centrālajā daļā 12. februārī diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēja nedaudz zem nulles un, ja tuvākajās dienās tā saglabāsies pozitīva, meteoroloģiskais pavasaris būs sācies 13. februārī.

Jau ziņots, ka pēdējos gados meteoroloģiskais pavasaris nereti sācies agrākajā iespējamajā datumā. Arī pagājušajā gadā daļā Latvijas tas iestājās 7. februārī un līdz mēneša beigām bija sācies visā valstī.

Februāra sākumā noslēdzās gada tumšākais ceturksnis jeb tā dēvētā solārā ziema, savukārt astronomiskā ziema turpināsies līdz pavasara ekvinokcijai 20. martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu