Sankcijas sāk atstāt ietekmi uz Krievijas spēju turpināt karu (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vectorkel/Shutterstock

Šī gada janvārī Krievijā reģistrēts rekordliels budžeta deficīts – 1,76 triljoni rubļu (ap 25 miljardi dolāru). Salīdzinājumam - tas ir vairāk nekā Ukrainas Aizsardzības plānotie izdevumi šajā gadā. Tas nozīmē, ka, visticamāk, sankcijas sāk atstāt ietekmi uz Krievijas spēju turpināt karu, vēsta izdevums "Forbes".

Rietumvalstu izlūkdienesti un analītiķi brīdināja, ka Krievijā janvāra beigās vai februāra sākumā tiks izsludināts jauns mobilizācijas vilnis.

2022. gada decembrī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par bruņoto spēku palielināšanu līdz 1,5 miljoniem karavīru. Tas nozīmē, ka Krievijas armijai jāpapildina savas rindas ar 400 000 kareivju.

"Politico" apstiprinājuši, ka "otrais mobilizācijas vilnis ir neizbēgams un tajā iesauks 500 000 cilvēku".

Ir redzams, ka Krievija uzbrukumu (vai vismaz daļu plānoto operāciju) faktiski ir sākusi, taču mobilizācija oficiāli tā arī nav izsludināta. Viens no iemesliem, iespējams, ir Krievijas valsts budžeta izpildes plāna problēmas. Janvārī budžeta ieņēmumi bijuši divas reizes mazāki nekā izdevumi. Tas ir lielākais budžeta deficīts kopš 1998. gada, vēsta "Bloomberg".

Krievijas valsts budžeta deficīta apjoms ir lielāks nekā Ukrainas Aizsardzības ministrijas plānotie izdevumi visā šajā gadā. Krievijas budžeta deficīts ir aptuveni 25 miljardi dolāru, kamēr Ukrainas Aizsardzības ministrijas izdevumi – aptuveni 23 miljardi dolāru gadā.

Krievijai ir ļoti sarežģīti samazināt izdevumus. Armijai un spēka struktūrām šajā gadā paredzēts iztērēt vidēji 780 miljardus rubļu (10,7 miljardus dolāru) mēnesī. Reālā summa var būt ievērojami lielāka, taču tas atkarīgs no karaspēka apjoma.

Viena karavīra ekipējums maksā no 7000 līdz 10 000 dolāru, atkarībā no kvalitātes. Par šo naudu tiek iepirktas bruņuvestes, ķiveres, apģērbs, ieroči, aptieciņa un viss pārējais aprīkojums. Tālāk seko izdevumi par apmācību un karavīra sagatavošanu, kam jānotiek divu mēnešu laikā.

Vidēji viens sagatavots karavīrs ar minimālo aprīkojumu, apmācību un ieroci budžetam izmaksās ap 15 000 dolāru. Ja runā par 500 000 cilvēku mobilizāciju, par ko iepriekš jau ziņots, tad tās vērtība naudas izteiksmē ir ap 7,5 miljardiem dolāru.

Palielināt karaspēka skaitu nozīmē palielināt vēl citus izdevumus. Katram karojošajam ir nepieciešams maksāt algu, sniegt munīciju, kā arī citas nepieciešamības. Tie ir vēl aptuveni 200 dolāri dienā jeb papildu 3 miljardi dolāru mēnesī.

Līdz ar to Krievijas aizsardzības budžets var ievērojami pārsniegt triljonu rubļu (13,7 miljardus dolāru) mēnesī, un tas var kļūt par kritisku izdevumu punktu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu