"Nav telšu, nav palīdzības. Nekā." Sīrieši uzskata, ka ir pamesti likteņa varā (19)

Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Zemestrīce skārusi gan Sīriju, gan Turciju. Turcijas dienvidu daļā tūkstošiem glābēju ar smago tehniku, ārstiem, mediķiem un īpaši apmācītiem suņiem turpina meklēt izdzīvojušos. Bet Sīrijas ziemeļrietumos, kas ir pakļauta opozīcijas varai, nekas no tā netiek, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apglabāja abus bērnus

Sīrijas iedzīvotājs Abu Ali stāsta: "Es tikko šķērsoju robežu, pēc uzturēšanās Turcijas pilsētā Antakjā. Naktī skanēja neatliekamās palīdzības sirēnas, un desmitiem mašīnu lauž betonu.

Mājas, kas bija šajā pierobežā, bija uzceltas pavisam nesen. Tagad vairāk nekā simts no tām ir vienkārši pazudušas, kļuvušas par atkritumu kaudzēm un baltiem putekļiem."

"Guļamistaba bija tur, šeit it mana māja," viņš saka, norādot uz kaudzēm gruvešu.

"Šeit nakšņoju kopā ar savu sievu un meitu. Viņu sauca Vala, viņai bija 15 gadu. Viņa bija istabā tuvāk balkonam. Ar buldozera palīdzību izdevās viņu atrast un apglabāt."

Viņam ar sievu izdevās izkļūt ārā, pilnīgā tumsā. Dodoties pa kalna nogāzi, viņi pašķīrās, un tad māju satricināja grūdieni.

Sīrijas civilās aizsardzības spēki darbojas opozīcijas rajonos. Viņi ar laužņiem mēģina atrakt gruvešus. Viņi saņem finansējumu no Apvienotās Karalistes, bet viņiem trūkst moderna aprīkojuma.

"Glābēji raka dienām ilgi, lai atrastu trīspadsmitgadīgo dēlu," ar asarām acīs stāsta Abu Ali. Viņš apglabāja savus bērnus līdzās vienu otram.

Viņš jautā: "Ko man tagad darīt?" Būdams ticīgs cilvēks, viņš saka: "Nav ne telšu, ne palīdzības. Mums ir tikai Dieva žēlastība. Viss, ko var darīt, ir klīst pa ielām."

Nogurums un izmisums

Sīrijas iedzīvotājs Imails al Abdulla ir zaudējis pacietību, gaidot, kad ieradīsies palīdzība. Viņš saka, ka ir noguris no pasaules nevērības pret Sīrijas tautu.

Viņš stāsta: "Pēc 120 stundām mēs pārtraucām meklēt izdzīvojušos. Mēs centāmies darīt visu iespējamo, lai glābtu cilvēkus, bet mums tas neizdevās. Neviens mūsos neklausījās."

"Jau no paša sākuma mēs lūdzām nekavējoties rīkoties un sniegt steidzamu palīdzību. Neviens neatbildēja. Mums pateica "mēs esam ar jums", neko vairāk. Un mēs turpinājām atkārtot, ka ir nepieciešams aprīkojums. Bet neviens neatbildēja."

Ja neskaita dažus spāņu ārstus, kuri ieradās palīdzēt, atsevišķās Sīrijas daļās nav ieradusies neviena starptautiskās palīdzības komanda.

Daļu Sīrijas kontrolē islāmistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham", kurš agrāk bija saistīts ar "Al-Qaeda".

1.7 miljoni cilvēku, kuri dzīvo Antakjā un citās pilsētās, turpina iebilst pret prezidenta Asada varu. Lielākā daļa šo cilvēku dzīvo pagaidu vai jaunuzceltās nometnēs. Dzīve šeit ir bijusi smaga jau pirms zemestrīces.

Tikai viens ultrasonogrāfs

Starptautiskā palīdzība šajā Sīrijas daļā ir minimāla. Daudzi zemestrīcē cietušie tika nogādāti "Bab al-Hawa" slimnīcā, kuru atbalsta Sīrijas–Amerikas Medicīnas biedrība. Ķirurgs Farouks al-Omars stāsta, ka uzreiz pēc zemestrīces slimnīcā tika nogādāti 350 cilvēki, bet slimnīcā bijis tikai viens ultrasonogrāfs.

Kad tiek jautāts par starptautisko palīdzību, viņš pakrata galvu un pasmejas: "Mēs esam beiguši par to runāt. Mēs esam tik daudz lūguši, bet nekas nav mainījies. Mums trūkst darbinieku normāla situācijā, un tagad iedomājaties, kā tas ir pēc zemestrīces!"

Koridora galā inkubatorā atrodas mazulis. Mohammada Gajata Radžaba galva ir traumēta, un viņš ir pieslēgts mākslīgajai elpināšanai. Ārsti domā, ka viņš ir aptuveni 3 mēnešus vecs, bet nav pārliecināti, jo viņa abi viņa vecāki gāja bojā zemestrīcē. Kaimiņš atrada raudošo bērniņu mājas drupās.

Likteņa varā

Starptautiskā sabiedrība vairākkārt ir atstājusi Sīrijas iedzīvotājus likteņa varā. Cilvēki saka, ka ir pieraduši, ka viņus ignorē. Bet tas tāpat viņus sadusmo.

Harimas pilsētā Sīrijas iedzīvotājs Fadels Ghadabs zaudēja tanti un brālēnu. "Kā tas var būt, ka ANO ir nosūtījusi tikai 14 kravas automašīnas ar palīdzību? Mēs šeit neko neesam saņēmuši. Cilvēki ir uz ielas," viņš stāsta.

Harimā nav starptautisko glābēju, gruvešus aizvāc vietējie iedzīvotāji, tostarp bērni. Ziņots par kādu vīrieti, kurš mēģinājis pacelt smagākos gruvešus ar automašīnas domkratu.

ANO: Palīdzībai Sīrijai nepieciešami gandrīz 400 miljoni ASV dolāru

Ārkārtējai humānajai palīdzībai Sīrijai pēc postošajām zemestrīcēm nepieciešami gandrīz 400 miljoni ASV dolāru, aplēsusi ANO.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs norādīja, ka šī summa ļaus sniegt dzīvību glābjošu palīdzību gandrīz pieciem miljoniem sīriešu, tai skaitā sagādāt teltis, pārtiku un nodrošināt veselības aprūpi.

Gutērrešs aicināja ANO dalībvalstis ziedot naudu palīdzībai Sīrijai un apstiprināja, ka pēc Sīrijas valdības rīkojuma pirmdien atvērti vēl divi robežpunkti uz Sīrijas robežas ar Turciju, un 11 kravas mašīnas ar palīdzību devušās ceļā uz vienu no šiem punktiem.

Līdz šim bija atvērts tikai viens robežpunkts, bet tagad atvērti vēl divi, kas paliks vaļā trīs mēnešus.

Visi robežpunkti atrodas apgabalos, kurus kontrolē kaujinieki, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Šodien Alepo nolaidās Saūda Arābijas lidmašīna ar 35 tonnām pārtikas, vēstīja Sīrijas ziņu aģentūra SANA.

Saūda Arābija piegādājusi palīdzību Asada režīma kontrolētajam apgabalam, neskatoties uz to, ka ilgstoši atbalstījusi kaujiniekus, kas cīnās pret Asadu.

Saūda Arābija bija pirmā valsts, kas pagājušajā nedēļā piegādāja palīdzību nemiernieku kontrolētajos apgabalos Sīrijas ziemeļrietumos.

Vēl vairākas lidmašīnas ar ANO aģentūru, Pakistānas un Apvienoto Arābu emirātu (AAE) sagādāto palīdzību šodien nolaidās Damaskas lidostā.

ANO Pasaules Veselības organizācija piegādāja Sīrijai piederumus pirmās palīdzības sniegšanai, medikamentus pneimonijas ārstēšanai un teltis, ziņoja SANA.

Aktīvisti un opozīcija ir vairākkārt kritizējuši kavēšanos ar palīdzības piegādēm nemiernieku kontrolētajam reģionam.

ANO aplēses liecina, ka pagājušajā nedēļā notikušās zemestrīces Sīrijā ietekmējušas aptuveni piecus miljonus cilvēku.

Sīrijā zemestrīcēs dzīvību zaudēja aptuveni 5900 cilvēku, bet kopumā Sīrijā un Turcijā zemestrīces laupījušas dzīvību vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu