Kariņš: Nav ilgtspējīgi dot arvien vairāk naudas pedagogu algām (39)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Četrus gadus no vietas katru gadu pedagogiem ir dota papildu nauda. Taču dot arvien vairāk naudas nav ilgtspējīgs variants, jo Latvijā ir nereformēta sistēma kopumā, ceturtdien, 16. februārī, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš norādīja, ka nepieciešama izglītības sistēmas reforma un izglītības ministre Anda Čakša (JV) pašreiz strādā pie noteikumiem, kas palīdzēs pašvaldībām pieņemt vajadzīgos lēmumus skolu sistēmas reformai, tādējādi rodot finansējumu skolotāju atalgojumam. Vienlaikus jānodrošina, ka jebkurš var iegūt labu izglītību.

"Nav runa par to vai nākotnē augs pedagogu algas, bet jautājums ir tas, kas būs finansējuma avots. Naudas avots ir sistēmas sakārtošana.

Nevaram atļauties likt vairāk naudas neefektīvā sistēmā, un tā ir jāsakārto," sacīja Kariņš, paužot cerību, ka izglītības darbinieku asociācijas izvēlēsies sadarboties ar Izglītības ministriju.

Ar pedagogiem pagājušajā gadā panākta vienošanās un šajā gadā pedagogu atalgojumam atvēlēti teju 100 miljoni eiro, kas ir lielākais pieaugums, kāds līdz šim bijis.

Vienlaikus premjers raidījumā atzina, ka nezina vai mēneša laikā būs skaidrība un izdosies vienoties ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA). Tāpat Kariņš sacīja, ka šobrīd neredz, ko streiks mainīs vai nemainīs, un jebkurā gadījumā valdība strauji virzīsies uz izglītības reformu. Vienlaikus premjers cer iegūt arodbiedrības kā sabiedrotos, jo "arodbiedrībām jāsaprot, ka bez reformas nevarēs turpināt palielināt algas".

Kā ziņots, LIZDA nolēmusi dot valdībai laiku līdz 15. martam, lai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pildītu streika prasības, pretējā gadījumā 24. aprīlī sāksies pedagogu streiks.

Kā norādīja LIZDA, nesaņemot no valdības un nozares ministrijas skaidru solījumu pildīt pedagogiem dotos solījumus un novirzīt konkrētus valsts budžeta līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai un darba slodzes sabalansēšanai, LIZDA arodbiedrības Padome ar balsu vairākumu ir lēmusi dot valdībai laiku līdz 15. martam, lai tomēr dažādos normatīvajos aktos iestrādātu grozījumus par streika prasību izpildi.

Ja mēneša laikā tas netiks izdarīts, 24. aprīlī ar vērienīgu protesta gājienu tiks uzsākts visas Latvijas pedagogu streiks.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu