"Bellingcat" vadītājam Grozevam liegts apmeklēt BAFTA balvu pasniegšanu Londonā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītājs Hristo Grozevs.
Starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītājs Hristo Grozevs. Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītājam Hristo Grozevam un viņa ģimenes locekļiem Londona nav atļāvusi apmeklēt Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu pasniegšanas ceremoniju. Lēmums pamatots ar "sabiedriskās drošības apdraudējumu", piektdien paziņojis Grozevs.

"Es saprotu, ka ir jānodrošina sabiedriskā kārtība, lai gan es nesaprotu, kā mani pusaugu dēls un meita apdraud sabiedrību. Tomēr tādas epizodes apliecina pieaugošo apdraudējumu neatkarīgajiem žurnālistiem visā pasaulē," norādījis "Bellingcat" dibinātājs.

BAFTA balvu pasniegšanas ceremonija Londonā norisināsies 19. februārī.

Grozevs piedalījās kanādiešu kinorežisora Daniela Roera filmas "Navaļnijs" veidošanā. Lente nominēta BAFTA balvai labākās dokumentālās filmas kategorijā.

Tā stāsta par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanas izmeklēšanu, ko veikuši politiķa līdzgaitnieki un kurā piedalījies arī Grozevs.

2020. gada decembrī "The Insider", "Bellingcat", CNN un "Der Spiegel" žurnālisti paziņoja, ka ir atklājuši astoņu Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieku iespējamo saistību ar Navaļnija indēšanu. Pēc tam Navaļnijs publicēja telefonsarunas ierakstu ar vienu no iesaistītajiem, kurā FSB darbinieks faktiski atzīst savu saistību ar politiķa saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu.

Iepriekš Grozevs, kurš drošības apsvērumu dēļ devies prom no Austrijas, paziņoja, ka Krievijas izlūkdienesti mēģina iegūt informāciju par viņu.

Decembrī Krievija iekļāva Grozevu meklēto personu sarakstā. Kremļa kontrolētā ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz kādu avotu, vēstīja, ka pret Grozevu sākta krimināllieta par "viltus ziņu izplatīšanu par Krievijas armiju", balstoties uz likumu, kuru Krievija pieņēma pēc iebrukuma Ukrainā.

Savukārt FSB apsūdzējis Grozevu par palīdzību Ukrainas izlūkdienestiem.

Grozevs ir "Bellingcat" vadošais žurnālists Krievijas jautājumos un pērn galveno uzmanību pievērsis Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.

Maskava jūlijā pasludināja "Bellingcat" par nevēlamu organizāciju, apgalvojot, ka tā rada draudus valsts drošībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu