"Mēs šeit varēsim atrisināt visus jautājumus." Lukašenko aicina Baidenu uz sarunām ar Putinu Minskā (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Foto: Drop of Light/Shutterstock

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko aicinājis Krievijas vadoni Vladimiru Putinu un ASV prezidentu Džo Baidenu apmeklēt samitu Minskā, lai "apturētu karu" Ukrainā, vēsta ziņu medijs "Newsweek". 

"Pat Putins lidos uz Minsku uz trīspusējo tikšanos: divi "agresori" un "mieru mīlošais" prezidents. Kāpēc gan ne?" Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra BelTA citē Lukašenko izteikumus. 

"Kāpēc Baidens dodas uz Poliju? Kāpēc Poliju?" Lukašenko sacīja, atsaucoties uz Baltā nama paziņojumu par Baideni vizīti Polijā. "Polija ir netālu, es nosūtīšu viņam lidmašīnu, kaut "Boeing". Mēs viņu uzņemsim."

Baltais nams paziņoja, ka Baidens saistībā ar Krievijas kara Ukrainā pirmo gadadienu plāno apmeklēt Poliju no 20. līdz 22. februārim un tiksies ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu un citiem līderiem.

"Mums pret to nav iebildumu, bet, ja viņš vēlas, mēs esam gatavi uzņemt viņu Minskā uz nopietnu sarunu," sacīja Baltkrievijas vadonis. "Ja viņš vēlas mieru Ukrainā," sacīja Lukašenko.

"Mums ir starptautiskas lidostas. Viņa gaisa spēki šeit var nosēsties. Klintone pie mums viesojās vienreiz," turpināja Baltkrievijas prezidents.

"Šeit, jūsu klātbūtnē, mēs trīs (es jums garantēju, ka Vladimirs Vladimirovičs Putins ieradīsies) sēdēsim un atrisināsim problēmu. Mēs šeit varēsim atrisināt visus jautājumus."

Lukašenko sacīja, ka uzskata, ka Baidens "neieradīsies", bet ka "viņam tas būtu jādara, lai izbeigtu karu, lai novērstu turpmāku dzīvību zaudēšanu".

"[Baidens] paliks Polijā, jo Polija ir Eiropas hiēna un šodien spēlē visaktīvāko lomu kara eskalācijā Ukrainā. Polija šodien ir visskaļākā, pat skaļāka par ASV," sacīja Baltkrievijas prezidents.

"Mēs nodrošināsim pilnīgu aizasrdzību, drošību un komfortu. Un, pats galvenais, viņš nenožēlos šo vizīti. Redzēsim, kā lietas var izvērties."

Lukašenko arī ieminējās, ka uz šīm sarunām būtu gatavs uzaicināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, "ja Baidens to vēlas".

"[Zelenskis] var lidot tieši pāri robežai, nevis caur Varšavu. Krievi un es garantēsim viņam drošu ceļojumu uz Baltkrieviju. Četrdesmit minūtes, un viņš ir klāt. No Kijivas uz Minsku," sacīja Lukašenko.

Jau vēstījām, ka Lukašenko ceturtdien paziņojis, ka Baltkrievija pievienosies Krievijas uzbrukumam Ukrainai tikai tad, ja tai vispirms uzbruks Ukrainas armija.

"Es esmu gatavs cīnīties kopā ar krieviem no Baltkrievijas teritorijas tikai vienā gadījumā: ja kaut viens no Ukrainas karavīriem ienāks mūsu teritorijā ar ieroci, lai nogalinātu manus cilvēkus," preses konferencē ar ārvalstu žurnālistiem paziņoja Lukašenko.

Minska nav tiešā veidā iesaistījusies Krievijas karā pret Ukrainu, bet atļāvusi Maskavai izmantot Baltkrievijas teritoriju uzbrukumu veikšanai.

Baltkrievijā joprojām atrodas liels skaits Krievijas karavīru - aplēses liecina par 60 000 līdz 70 000. Lukašenko solījis nesūtīt tos pāri robežai ar Ukrainu, taču pastāv lielas bažas, ka arī šie spēki var tikt iesaistīti karā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā mēnesī paziņoja, ka atbalsta plānus par kopīgu militāro mācību centru izveidi ar Baltkrieviju.

Oktobrī tika paziņots par kopīgu Krievijas un Baltkrievijas reģionālo spēku izveidi un vairāku tūkstošu Krievijas karavīru ierašanos Baltkrievijā.

Abas valstis arī regulāri rīko kopīgas militārās mācības, uzsverot, ka tām ir tīri aizsardzības raksturs.

Lukašenko paziņoja, ka piektdien tiksies ar Putinu.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu