Spānija pieņem likumu, kas ļauj cilvēkiem no 16 gadu vecuma mainīt dzimumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Transpersonu karogs.
Transpersonu karogs. Foto: cunaplus/Shutterstock

Pēc mēnešiem ilgām debatēm Spānijas parlamenta deputāti ceturtdien, 16. februārī, apstiprināja likumu, kas ļauj cilvēkiem no 16 gadu vecuma brīvi mainīt dzimumu, vēsta "Euronews".

Tā sauktais "transpersonu likums" ļaus cilvēkiem no 16 gadu vecuma mainīt dzimumu savos dokumentos, izmantojot vienkāršu administratīvu deklarāciju.

Jaunais likums arī paredz, ka mainīt dzimumu varēs jaunieši vecumā no 14 līdz 16 gadiem, ja tas tiek darīts viņu likumīgo aizbildņiu pavadībā. Savukārt jauniešiem no 12 līdz 14 gadu vecumam dzimuma maiņai ir nepieciešama "zaļā gaisma" no tiesas.

Līdz šim transpersonām Spānijā bija nepieciešama vairāku ārstu medicīniska diagnoze par psiholoģisku stāvokli, kas nosaka, ka cilvēks jūtas neatbilstoši savam bioloģiskajam dzimumam un dzimuma identitātei. Personām bija arī jāpierāda, ka vismaz divus gadus viņi ir veikuši hormonālo terapiju.

Jaunais likumprojekts tika pieņemts ar 191 balsi par, 60 pret un 91 atturoties. 

Tādējādi Spānija pievienojas tām nedaudzajām pasaules valstīm, kas atļauj dzimumu pašnoteikšanos ar vienkāršu deklarāciju. Dānija bija pirmā valsts, kas 2014. gadā piešķīra šīs tiesības transpersonām.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu