Pēc Ogres muzeja protestiem pret krievu oligarha Avena porcelāna izstādi sākas "izrēķināšanās" ar muzeju (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pēc Ogres muzeja protestiem pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iecerēto Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi ir apstādināta muzeja izstāžu programma, vēsta sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv". Tāpat darbinieki nesaņems iepriekš solīto algu pielikumu.

Martā nenotiks Arņa Balčus fotoizstāde "Latvija Covid laikā", kā arī patlaban nav dota zaļā gaisma ne aprīlī iecerētajai izstādei "Latviešu mūzika vinilā toreiz un tur" par skaņuplatēm emigrācijā, ne jūnijā paredzētajai izstādei "Koronetes. Edītes Pauls - Vīgneres vainagi".

Muzejam ir bažas, ka tiek apšaubīta to darbinieku kompetence, profesionalitāte, Latvijas Radio atzina muzeja sabiedrisko attiecību darbiniece Inga Zvirbule. Viņa ir neizpratnē, "kāpēc nav nekāda nolikuma, cik ilgā laikā pašvaldībai jāatbild uz tās pakļautībā esošas iestādes vēstuli, cik ilgā laikā jāsaskaņo kaut kas".

Pēc Zvirbules stāstītā, pasākumu un izstāžu plānu muzejs pašvaldībai aizsūtījis jau pagājušā gada 31. augustā. Līdz Balčus fotoizstādei bija paredzēts eksponēt Māras Kažociņas gleznas, jo Artūra Riņķa kinētiskās mākslas izstādē, kurai bija jānotiek šajā laikā, radušās tehniskas problēmas. Taču decembra beigās muzejs no Helmaņa saņēmis rīkojumu, ka februārī šeit notiks sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmēja Pjotra Avena labdarības fonda "Paaudze" porcelāna izstāde.

Zvirbule atzīmēja, ka decembrī mērs Helmanis novada kultūras dzīves pārraudzīšanai arī izlēmis izveidot īpašu komisiju, pats kļūstot par tās priekšsēdētāju.

Avena porcelāna izstādi muzejs 1. februārī tomēr neatklāja. Pēc šī soļa arī sākušās pašvaldības sankcijas pret savu muzeju.

Ilggadīgais lekciju cikls "Ogrēnieši ceļo" atzīts par neatbilstošu muzeja nolikuma punktam, kurā iestādei uzdots veikt sabiedrības izglītošanu par Ogres novada vēsturi un kultūru, kaut gan pats Helmanis šajā ciklā 2015. gadā nolasījis lekciju "Nepieradinātā Ziemeļkoreja".

Šonedēļ muzeja darbinieki saņēmuši arī ziņu, ka nav iespējams iepriekš solītais algu pieaugums.

"Ja godīgi, mēs uzskatām, ka izrēķināšanās ar mums par mūsu publiskā viedokļa paušanu sākusies ar to, ka solītais algu pielikums… Ir domes lēmums, ka mums nepaaugstina algas. Tas ir pirmais sitiens - gribējāt, dabūjāt!" sacīja Zvirbule.

Savukārt Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieces Danas Bārbales vēstulē skaidrots, ka Ogres muzeja 2023. gada budžetu apstiprināja vien 15. februāra domes sēdē, tāpēc arī nebija akceptēts muzeja šī gada izstāžu un pasākumu plāns, turklāt iepriekšminētā Kažociņas izstāde tajā neesot bijusi iekļauta. Muzeja direktorei Evijai Smiltniecei pašvaldība pārmet nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu