Mirušas vismaz 20 Krievijā ietekmīgas personas. Kas zināms par noslēpumainajiem gadījumiem?

Foto: "Apollo.lv" kolāža.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā miruši vairāki ietekmīgi Krievijas uzņēmēji. Vairāki no viņiem bija pat Putina sabiedrotie. Mirušo starpā ir arī naftas kompānijas "Gazprom" izpilddirektors un valsts pārvaldītās attīstības korporācijas direktors. Nāves cēloņi ir dažādi – insults, inde, pašnāvība. Ziņu medijs "Vox" un raidsabiedrība CNN pētīja, kas ir nogalinātie cilvēki un kādi ir potenciālie iemesli tādam nāves gadījumu skaitam.

Šobrīd publiski pieejamā informācija liecina, ka miruši vismaz 20 Krievijā ietekmīgi cilvēki. Mediji apkopoja vairākus nāves gadījumus.

Nāves, kas saistītas ar "Gazprom"

Par pirmo nāves gadījumu Krievijas mediji ziņoja 30. janvārī. Savā vasarnīcā miris tika atrasts "Gazprom" augstākais izpilddirektors Leonīds Šulmans. Mediji ziņoja, ka Šulmana vasarnīcā tika atrasta pašnāvības zīmīte.

Foto: rarrarorro/shutterstock

Mēnesi vēlāk mirušu atrada vēl vienu augsta amata "Gazprom" pārstāvi. 25. februārī miris tika atrasts Aleksandrs Tjulakovs. Viņš tika atrasts savā garāžā, un mediji ziņoja, ka Tjulakovs izdarījis pašnāvību.

Aprīlī mīklainos apstākļos mira vēl divi krievu biznesmeņi, kas saistīti ar "Gazprom" uzņēmumu.

Viens no mirušajiem bija bijušais "Gazprombank" viceprezidents Vladislavs Avajevs. Viņš tika atrasts miris kopā ar savu sievu un meitu dzīvoklī Maskavā 18. aprīlī.

Foto: Free Ukraine @Mihoflowersy/Twitter.com

Policija Avajeva nāves gadījumu izmeklē kā slepkavību-pašnāvību. Avajevam pietuvināti cilvēki norādīja, ka viņiem nav ticības, ka biznesmenis izdarījis pašnāvību.

18. aprīlī 77 gadu vecumā pēkšņi nomira arī bijušais Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Vjačeslavs Trubņikovs. Viņš agrāk strādāja arī par Krievijas ārlietu ministra pirmo vietnieku.

Foto: ConsumorSF/Wikipedia

Dienu vēlāk, 19. aprīlī, savā mājā Barselonā, Spānijā, miris tika atrasts vēl viens biznesmenis, kas saistīts ar "Gazprom", - Sergejs Protosenja. Viņa sievas un meitas līķi tika atrasti ar vardarbīgām nāves pazīmēm.

28. februārī savās mājās Anglijā miris tika atrasts Ukrainā dzimušais Krievijas naftas un gāzes miljardieris Mihails Vatfords. Policija ziņoja, ka nav pamata uzskatīt, ka Vatfords gājis bojā vardarbīgā nāvē.

Marta beigās miris tika atrasts vēl viens biznesmenis Vasilijs Meļņikovs, kuram piederēja medicīnas preču uzņēmums. Krievijas mediji vēstīja, ka Meļņikovs, viņa sieva un abu divi bērni tika atrasti noslepkavoti.

Protosenjas mīklainā nāve

19. aprīlī Spānijā tika atrasts miris bijušais Krievijas gāzes uzņēmuma "Novatek" augsta līmeņa vadītājs Sergejs Protosenja. Katalonijas reģiona kūrortpilsētā Lloret de Mar esošajā villā atrada arī miljonāra sievas un meitas līķus, ziņo spāņu medijs "Telesinco".

Foto: twitter

Par notikušo pirmais ziņoja Francijā dzīvojošais ģimenes vecākais dēls, kad viņš nevarēja sazināties ar savu ģimeni, ziņo spāņu medijs.

Krievijas oligarha sievas, 53 gadus vecās Natālijas, un 18 gadus vecās meitas līķus ar durtām brūcēm atrada ģimenei piederošās villas telpās.

Dārzā tika atrasts paša Protosenjas līķis, kurš, iespējams, pēc notikušā pakāries. Blakus viņam tika atrasts cirvis un nazis.

Policija apsver vairākas notikušā versijas. Viena no versijām - miljonārs nogalināja sievu un meitu un pēc tam izdarīja pašnāvību. Protosenjas ģimene dzīvoja Francijā, bet šajās Lieldienu brīvdienās viņi bija devušies uz Spāniju.

Bijušā "Novatek" augstākā līmeņa vadītāja bagātība tiek lēsta aptuveni 400 miljonu eiro apmērā.

"Novatek" ir Krievijas gāzes uzņēmums un otrs lielākais dabasgāzes ražotājs Krievijā.

"Lukoil" direktora nāve

Septembrī bojā gāja naftas kompānijas "Lukoil" direktoru padomes vadītājs Ravils Maganovs. 67 gadus vecais Maganovs ārstējies Maskavas centrālajā klīniskajā slimnīcā - nodaļā, kas atrodas slimnīcas sestajā stāvā.

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas mediji "REN TV" un "Interfax", atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem, ziņoja, ka Maganovs gājis bojā, izkrītot pa logu.

Vēl viens "Lukoil" vadītājs Aleksandrs Subotins maijā tika atrasts miris netālu no Maskavas. Tika ziņots, ka viņš bija apmeklējis dziednieku. Krievu mediji ziņoja, ka ātrā palīdzība izsaukta kādam vīrietim, kas gulējis bezsamaņā ar sirds mazspēju.

Krievijas desu magnāts Pāvels Antovs

2022. gada beigās Krievijas miljonārs un viens no vadošajiem desu ražotājiem Krievijā Pāvels Antovs tika atrasts miris kādā Indijas viesnīcā pēc tam, kad tajā pašā ceļojumā gāja bojā viņa draugs.

Foto: Igor Sushko/"Twitter"

Viņi viesojās Odišas štatā, kur miljonārs nesen bija nosvinējis savu dzimšanas dienu. Antovs bija plaši pazīstama persona Maskavas austrumos.

Miljonāra nāve turpina neizskaidrojamo nāves gadījumu pieaugumu, kurā iesaistīti Krievijas magnāti kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, no kuriem daudzi ir atklāti kritizējuši karu.

Krievijas plašsaziņas līdzekļos ziņots, ka 65 gadus vecais Antovs svētdien izkritis pa viesnīcas logu. Savukārt piektdien, 24. decembrī, viesnīcā nomira vēl viens no viņa draugu četrinieka.

Odišas policijas inspektore Vivekananda Šarma sacīja, ka draugam konstatēts insults.

Pāvels Antovs ir gaļas pārstrādes rūpnīcas dibinātājs, un 2019. gadā "Forbes" novērtēja viņa bagātību aptuveni 140 miljonu dolāru apmērā.

Viņam bija svarīga loma Krievijas pilsētas Vladimiras likumdošanas asamblejā, vadot Agrārās politikas un ekoloģijas komiteju.

Ir iemesls šaubīties

Vairākos gadījumos bojāgājušo ģimenes un draugi jau ir uzdevuši jautājumus par viņu tuvinieku nāvi vai arī noraidījuši oficiālos paziņojumus par it kā veiktu pašnāvību.

Piemēram, paziņojumā pēc Protosenjas nāves viņa bijušais darba devējs Novateks sacīja, ka "spekulācijām par viņa nāvi nav nekādas saistības ar reālo situāciju".

Vēl pirms diviem gadiem eksperti uzsvēra līdzīgu tendenci Krievijā – "koronavīrusa dēļ" ārsti mirst, izkrītot pa logiem. Šie nāves gadījumi bija tikpat neizskaidrojami.

Braiens Teilors šo situāciju komentē: "Šķiet, ka nāves gadījumu skaits ir lielāks, nekā varētu domāt. Daži no gadījumiem patiešām varētu būt pašnāvības vai nelaimes gadījumi. Dažas no tām varētu būt slepkavības."

Kas tad īsti notika?

"Vox" intervētie eksperti norādījuši, ka lielais "nejaušo" nāves gadījumu un pašnāvību skaits ir pietiekams, lai aptvertu ka tas, visticamāk, nebūs patiess izskaidrojums visos gadījumos.

Saskaņā ar Krievijas eksperta Pītera Ratlanda teikto, Krievijas sistēma un, iespējams, tās biznesa aprindas kara dēļ ir pakļautas ievērojamam spiedienam.

"Uzņēmēji ir redzējuši, ka viņu iespējas apmeklēt Eiropu ir "iesaldētas". Viņu līdzekļi ir iesaldēti, jahtas arestētas, krīt uzņēmumu akciju vērtība," norāda eksperts, piebilstot, ka šie faktori varētu izraisīt straujo pašnāvību skaitu.

Viens no biežāk spekulētajiem skaidrojumiem ir tas, ka nāves gadījumi patiešām ir saistīti ar slepkavībām, kas veiktas pēc Kremļa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles.

Kādreizējais investors Bils Brauders, kurš kļuva par Kremļa kritiķi 2022. gada nogalē, sacīja: "Kad cilvēki no vienas un tās pašas nozares mirst šādā veidā, es sauktu to par slepkavību epidēmiju."

Saskaņā ar Braudera uzskatiem sankciju spiediens ir radījis Putinam finansiālu krīzi, un uzņēmēju nāves ir īpaši brutāls veids, kā atdzīvināt finansējuma plūsmas, īpaši no Krievijas naftas un gāzes nozares.

"Man ir aizdomas, ka konkrēts cilvēks teica "nē", tāpēc labākais veids, kā iegūt šo naudas plūsmu, bija viņu nogalināt un pēc tam uzdot to pašu jautājumu viņa aizstājējam," uzskata Brauders.

Tomēr Braiens Teilors teica, ka tas nav visticamākais izskaidrojums. "Tas ir liels lēciens no apgalvojuma "jā, represiju kampaņa pret iekšējo opozīciju ir bijusi jau ilgu laiku un ir pierādījumi tam, ka valsts mērķē uz dažiem augsta līmeņa cilvēkiem" līdz apgalvojumam, ka visi noslēpumaini nogalinātie tika nogalināti vai nu viņu biznesa darījumu ar Putinu, vai viņu kritikas pret valsti dēļ," viņš sacīja.

Pēc Teilora domām, nāves gadījumi varētu būt vairāk saistīti ar "biznesu un mēģinājumiem noslēpt pēdas, iznīcināt konkurentus, atbrīvoties no kāda, kurš "nav pa ceļam" laikā, kad ir liels spiediens uzņēmumiem, kas saistīti ar valsti, jo īpaši naftas un gāzes nozarē.

Cits eksperts tam piekrīt, norādot, ka "Krievijas valstī ir konkurējoši ietekmīgi klani, kas aptver valsts institūcijas un privātus vai valstij piederošus uzņēmumus".

"Līdz šim šie klani ir bijuši uzticīgi Putinam, taču šī lojalitāte nav mazinājusi viņu plēsonīgo apetīti. No klanu viedokļa pašreizējā situācija ir izraisījusi, pirmkārt, mazāku naudas plūsmu un, otrkārt, mazāku pārliecību par Putina kā Krievijas līdera nākotni. Līdz ar to, iespējams, klani konkurē aktīvāk, kas ietver attiecīgās slepkavības, taču tas var nebūt centralizēts Kremļa darbs," skaidro eksperts.

Visi "Vox" intervētie eksperti uzsver, ka par nāves gadījumiem joprojām ir liela neskaidrība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu