Kā nomest 20 gadus un justies jaunam ilgāk – stāsta ilgmūžības eksperts, kurš visu izmēģina pats (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilgmūžības eksperts Marks Haimens.
Ilgmūžības eksperts Marks Haimens. Foto: Mark Hyman/Facebook.com

Ilgmūžības eksperts doktors Marks Haimens apgalvo, ka viņa bioloģiskais vecums ir divdesmit gadu mazāks par viņa hronoloģisko vecumu. Pateicoties tādiem veselīgiem ieradumiem kā fiziskā aktivitāte un labs uzturs, 63 gadu vecumā viņš jūtas kā 43 gadus vecs, raksta portāls "Insider".

63 gadus vecais ilgmūžības eksperts visu pārbauda uz savas ādas, un viņa rīcībā ir pierādījums – savu bioloģisko vecumu viņš noteicis, pamatojoties uz šūnu veselības marķieriem. Lai gan testi bioloģiskā vecuma noteikšanai var būt pretrunīgi, pats profesors ir labs pierādījums tam, ka dzīvesveida paradumi, piemēram, diēta, vingrinājumi un stresa pārvaldība, var padarīt cilvēka dzīvi jauneklīgāku un spēkpilnāku un viņa mūžu – garāku.

Haimens nav pret novecošanu kā tādu — viņš vienkārši vēlas, lai cilvēki novecotu labāk.

Eksperts apgalvo, ka pilnīgi aplams ir izplatītais uzskats, ka novecošana ierodas ar tādām neizbēgamām veselības problēmām kā locītavu sāpes, palēnināta domāšana un hroniskas slimības.

"Cilvēki neapzinās, ka šīs problēmas rodas ar lietām, kuras mēs varam mainīt, kas ir atgriezeniskas. Tas ir ārstējams stāvoklis pretstatā neizbēgamai lejupslīdei," saka Haimens.

Haimena jaunā grāmata "Mūžīgi jauns" ("Young Forever") runā par veselīgu novecošanu, sniedzot padomus par ieradumiem, kas var pagarināt ne tikai dzīves ilgumu, bet arī veselības ilgumu.

Haimens uzsver, ka ilgmūžības stratēģijas, piemēram, labs uzturs un fiziskās aktivitātes, ir svarīgas ne tikai ilgākai dzīvei, bet arī labākai dzīves kvalitātei, un viņa veselīgā rutīna palīdz novērst ilgtermiņa problēmas, vienlaikus saglabājot viņu vislabākajā formā.

"Jūs ne tikai pievienojat gadus savai dzīvei, bet arī pievienojat dzīvi saviem gadiem," saka Haimens par saviem ilgmūžības paņēmieniem.

Viņš pats sāk dienu ar meditāciju, kafiju un rakstīšanai izbrīvētu laiku. Pirmā lieta, ko viņš dara katru rītu pēc pamošanās pulksten 6 no rīta, ir 20 minūšu meditācija. Pēc tam viņš bauda rīta kafiju un apsēžas, lai veltītu laiku rakstīšanai.

Pierādījumi liecina, ka Haimena ieradumi tiešām var palīdzēt ilgmūžībai. Meditācija var palīdzēt uzlabot garīgo veselību un samazināt stresu, kas ir būtisks faktors mūsu novecošanas ātrumam. Savukārt kafija ir saistīta ar zemāku slimību, piemēram, sirds slimību un demences, risku. Kafija nodrošina daudzus veselību veicinošus augu izcelsmes savienojumus, ko sauc par antioksidantiem.

Būtiska veselīgas novecošanas rutīnas sastāvdaļa ir arī spēka treniņi. Pēc kafijas pagatavošanas Haimens veic spēka treniņu ar pretestības lentēm, kas, viņaprāt, ir palīdzējušas viņam veidot muskuļus un mazināt muguras sāpes.

"Agrāk nodarbojos ar jogu, tenisu un soļošanu. Pretestības treniņi patiešām pārveidoja manu ķermeni un uzlaboja veselību," viņš stāsta.

Haimens stāsta, ka viņa rīta treniņš ilgst aptuveni 30 minūtes, taču, ja iespējams, viņam patīk visas dienas garumā kustēties, veicot tādas aktivitātes kā pārgājieni vai riteņbraukšana.

"Mana laimīgā vieta ir apmēram trīs stundas vingrošanas dienā," viņš saka.

Pēc rīta treniņa Haimens izmanto tvaika dušu un pēc tam uz trīs minūtēm iegremdējas aukstā vannā. Daži pierādījumi liecina, ka karstā un aukstā ūdens iedarbība var mazināt iekaisumu un uzlabot vielmaiņu.

Haimena veselīgas novecošanās brokastis ir bagātas ar proteīnu un barības vielām. Pēc rīta treniņa Haimens pagatavo sev "veselīgas novecošanas kokteili" ar augu barības vielu un veselīgu tauku kombināciju no tādām sastāvdaļām kā ogas, čia sēklas un kaņepju sēklas. Kokteilī ietilpst arī 48 grami olbaltumvielu, kas ir būtiska uzturviela muskuļu veidošanai un uzturēšanai, ko viņš iegūst, kokteilim pievienojot sūkalu proteīna pulveri.

"Kļūstot vecākam, muskuļu masa ir svarīgāka. Tas ir būtisks veselīgas novecošanas elements," uzsver Haimens.

Haimens ievēro tā saucamo "pegānu" diētu, kas ir paleo un vegānu ēdienkartes kombinācija. Tā koncentrējas galvenokārt uz neapstrādātiem augu izcelsmes pārtikas produktiem.

Haimans lieto uztura bagātinātāju kreatīnu muskuļu un smadzeņu veselībai. Vēl viņš lieto īpašu, nesen atklātu taukskābju veidu, ko sauc par C15:0, kas ir saistīta ar labāku miegu, vairāk enerģijas un mazāku stresa līmeni.

Cilvēkiem, kuriem vēl nav ilgmūžības rutīnas, diētas izmaiņas var būt viena no vienkāršākajām izmaiņām, lai uzlabotu veselību, kā arī palielinātu fizisko aktivitāti.

"Svarīgākās lietas ir vingrinājumi un diēta ar veselīgiem taukiem un augu pārtiku," sacīja Haimens. "Neviens piedevu daudzums to nevar aizstāt."

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu