VIDEO ⟩ Ogres novada pašvaldība liegusi rīkot atbalsta sapulci Ogres muzejam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis. Foto: Zane Bitere / LETA

Ogres novada pašvaldība neizsniegs atļauju rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, ko ceturtdien, 23. februārī, pašvaldībai bija pieteikusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība, trešdien preses konferencē sacīja pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale.

Izskatot Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pieteikumu par sapulces rīkošanu, secināts ka sapulces organizatori publiskajā telpā aicinājuši uz sapulci ierasties maskās, slēpjot savu identitāti.

Bārbale skaidroja, ka likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ir noteikts, ka šādos pasākumos ir liegts slēpt savu seju zem maskas.

Viņa uzsvēra, ka sanāksmē bija pieaicināti Ogres novada pašvaldības policijas un Valsts policijas pārstāvji.

"Nevar atļaut tādu sapulci, kurā sabiedrība tiek aicināta pārkāpt likuma prasības," uzsvēra Bārbale. Viņa norādīja, ka biedrība iesniegumu varēja iesniegt desmit dienas iepriekš, jo pašvaldības ieskatā šāda sapulce nav tāds notikums par kuru objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk kā desmit darbdienas pirms tā.

Biedrībai likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības pašvaldības lēmumu pārsūdzēt.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) piebilda, ka Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrību veido trīs domē neievēlētie deputātu kandidāti, proti, Elīna Grīnhofa ir "Latvijas attīstības" biedre un Ogrē pazīstama kā eksministra Daniela Pavļuta sieva, savukārt Kārlis Avotiņš pārstāv "Konservatīvos".

"Būtībā tā ir divu valstī bankrotējušu partiju biedru politiska biedrība. Daniels [Pavļuts] mums divus gadus lika nēsāt maskas, tādēļ nav pārsteigums, ka arī uz sapulci aicina nākt maskās," sacīja Helmanis.

Viņš informēja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā tiks veikts finanšu un funkciju audits.

Kā vēstīts, ceturtdien, 23. februārī, plkst.18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja notiks muzejam veltīta atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns".

Pasākuma rīkotāji atgādina, ka 17. februārī Ogres novada pašvaldība izdeva rīkojumu turpmāk Ogres Vēstures un mākslas muzejam jebkādu savu publisko komunikāciju saskaņot ar pašvaldību. Rīkojums arī faktiski apturēja muzeja darbību, neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība plāno muzeja atbalsta akciju.

Kā uzskata atbalsta akcijas rīkotāji, situācijā ap Ogres muzeju tiek skartas ne tikai pašvaldības attiecības ar tās iestādi, bet gan runa esot par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju. Liedzot kultūras iestādei pašai komunicēt ar sabiedrību, tiekot būtiski apdraudētas demokrātijas pamatvērtības, kuras aizstāv Latvijas Satversme. Tādēļ biedrība aicina iedzīvotājus nepievērt acis pret "cenzūras un diktatūras izpausmēm mūsu valstī".

Pirmdien biedrība iesniegusi pieteikumu Ogres novada pašvaldībā publiska pasākuma rīkošanai saskaņā ar likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem". Likums paredz, ja par notikumu, saistībā ar kuru pasākums tiek rīkots, objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk kā 10 darbdienas pirms tā, tas var būt pamats lūgt saskaņojumu īsākā termiņā.

Jau ziņots, ka pēc Ogres muzeja protestiem pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iecerēto Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi ir apstādināta muzeja izstāžu programma, iepriekš vēstīja sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv".

Martā nenotiks Arņa Balčus fotoizstāde "Latvija Covid laikā", kā arī patlaban nav dota zaļā gaisma ne aprīlī iecerētajai izstādei "Latviešu mūzika vinilā toreiz un tur" par skaņuplatēm emigrācijā, ne jūnijā paredzētajai izstādei "Koronetes. Edītes Pauls - Vīgneres vainagi".

"Ja godīgi, mēs uzskatām, ka izrēķināšanās ar mums par mūsu publiskā viedokļa paušanu sākusies ar to, ka solītais algu pielikums… Ir domes lēmums, ka mums nepaaugstina algas. Tas ir pirmais sitiens - gribējāt, dabūjāt!" situāciju raksturojusi muzeja sabiedrisko attiecību darbiniece Inga Zvirbule.

Savukārt Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieces Danas Bārbales vēstulē skaidrots, ka Ogres muzeja 2023. gada budžetu apstiprināja vien 15. februāra domes sēdē, tāpēc arī nebija akceptēts muzeja šī gada izstāžu un pasākumu plāns, turklāt iepriekšminētā Kažociņas izstāde tajā neesot bijusi iekļauta. Muzeja direktorei Evijai Smiltniecei pašvaldība pārmet nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu