Vēl viens cilvēks izārstēts no HIV vīrusa (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MedstockPhotos/Shutterstock

Pēc gandrīz desmit gadu ilga ārstniecības kursa un sarežģītas cilmes šūnu pārstādīšanas kāds pusmūža vīrietis beidzot izārstējies no HIV (cilvēka imūndeficīta vīruss), vēsta portāls "Science Alert".

Tā saucamajam Diseldorfas pacientam HIV tika diagnosticēts 2008. gadā, bet 2010. gadā viņam tika sākts ārstniecības kurss.

Nākamajā gadā viņam tika diagnosticēta leikēmija, tomēr, ņemot vērā nopietno slimību kombināciju, ārsti nolēma riskēt.

2013. gadā pacientam tika veikta cilmes šūnu transplantācija, kad no donora kaulu smadzenēm vai asinīm tiek paņemtas cilmes šūnas, lai aizstātu pacienta baltos asinsķermenīšus, raksta "Science Alert".

Šajā gadījumā tika izmantots donors, kurš bija ģenētiski noturīgs pret HIV. Plāns bija reizē dziedēt leikēmiju un piešķirt pacientam ģenētisku noturību pret HIV.

Deviņus gadus pēc šī ārstniecības kursa un četrus gadus pēc pretvīrusu līdzekļu lietošanas izbeigšanas pētnieki paziņoja, ka pacients ir pilnībā atbrīvojies no HIV.

Diseldorfas pacients bija trešais pacients, kurš saņēmis tāda veida cilmes šūnu pārstādīšanu. Protams, šī “izārstēšana” ir visai nosacīta, jo HIV ir ļoti sarežģīti iznīdējams vīruss. Tas spēj latenti atrasties organismā ilgu laiku, kad to nespēj sasniegt nedz imūnsistēma, nedz mediķi.

Pārstādītās cilmes šūnas spēj imūnsistēmas šūnas padarīt noturīgas pret vīrusu. Tiesa, bieži vien tas nestrādā, un šī metode ir bīstama dzīvībai, tāpēc tā tiek lietota reti - kā pēdējā ārstēšanas iespēja. Daudzos HIV gadījumos iespējams vīrusu kontrolēt bez cilmes šūnu pārstādīšanas.

Diseldorfas pacients zinātniekiem sniedz jaunas cerības cīņā ar HIV. Galvenais mērķis - to izskaust pilnībā.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Medicine".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu