Nākotnē lukosoforiem varētu būt četras gaismas (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ako photography/Shutterstock

Nākotnē, kad pa ceļiem arvien vairāk pārvietosies autonomās automašīnas, luksoforiem varētu būt uzstādīta ceturtā krāsa, kas nāktu par labu pašbraucošajiem auto, vēsta portāls "Science Alert".

Ziemeļkarolīnas štata universitātes pētnieki ierosinājuši luksoforam pievienot balto krāsu, kas signalizētu autovadītājiem, ka autonomie transportlīdzekļi gudri pārvalda satiksmes plūsmu krustojumos.

Vieglajiem un kravas auto, kas ir pašbraucoši, nebūs jāskatās uz luksoforu, lai varētu turpināt ceļu, jo gaisma tiks savienota bezvadu režīmā ar automašīnu. Tomēr tā darbosies kā zīme autovadītājiem, ka viņiem ir jāņem vērā pašbraucošie auto, kas pārvietojas krustojumā.

"Sarkanā gaisma joprojām nozīmēs apstāšanos. Zaļā gaisma joprojām nozīmēs atļauju braukt. Un baltās gaismas liks autovadītājiem braukt aiz pašbraucošās automašīnas," komentē būvinženieris Ali Hajbabaie.

Tas darbotos šādi: autonomie transportlīdzekļi būtu sazinājušies savā starpā un ar luksoforiem krustojumos noteiktā diapazonā. Tas ļautu efektīvāk un gudrāk koordinēt satiksmes plūsmu.

Jebkurš autovadītājs tiks informēts, ka līdz ar baltās gaismas iedegšanos jāseko priekšā pašbraucošā transportlīdzekļa vadībai: jāapstājas, ja pašbraucošais auto apstājas; jāturpina braukt, ja auto turpina braukt.

Izstrādātajos modeļos tika pierādīts, ka šāda sistēma uzlabo satiksmes plūsmu un tam ir arī pozitīva ietekme uz degvielas patēriņa samazināšanu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu