Polija piegādājusi Ukrainai pirmos tankus "Leopard 2" (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tanks "Leopard 2"
Tanks "Leopard 2" Foto: Shutterstock

Polija piegādājusi Ukrainai pirmos četrus Vācijā ražotos kaujas tankus "Leopard 2". Nākamās tanku piegādes gaidāmas jau tuvāko dienu laikā, piektdien, 24. februārī, atklāja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

"Šodien Polijas "Leopard" jau ir Ukrainā," Nacionālās drošības padomes sēdē pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks, kurš neprecizēja, cik tanku piegādāts.

Savukārt Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, kurš, apritot gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, ieradies Kijivā, apstiprināja, ka piegādāti pirmie četri Vācijā ražotie tanki.

Polijas prezidents Andžejs Duda padomes sēdē pauda prieku, ka Polija ir pirmā valsts, kas Ukrainai devusi mūsdienīgos tankus.

Moraveckis pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski žurnālistiem Kijivā pavēstīja, ka pirmos tankus izdevies piegādāt ļoti ātri un "pēc dažām dienām piegādāsim ļoti labus tankus "PT-91" - uz Ukrainu dosies 60 tanku".

"Es šodien šeit ierados ne tikai tādēļ, lai izteiktu atbalstu, bet arī ziņu, ka mums uz šo barbarisko agresiju ir jāatbild ar spēku," viņš piebilda.

Polijas premjerministrs Kijivā pauda Varšavas gatavību Polijā apmācīt ukraiņu pilotus iznīcinātāju "F-16" vadīšanā.

"Uzsveru, ka par to jāvienojas plašākā koalīcijā, tomēr Polija ir gatava veikt tādas apmācības," viņš sacīja žurnālistiem.

Kijivā Moraveckis kopā ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu nolika vainagu pie Kritušo aizstāvju memoriāla.

Polijas Ārlietu ministrija šonedēļ ziņoja, ka Polija piegādās Ukrainai 14 tankus "Leopard 2" tuvāko divu vai trīs nedēļu laikā.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins ir paziņojis, ka astoņas valstis sadarbojas jautājumā par tanku "Leopard" piešķiršanu Ukrainai. Šīs valstis ir Vācija, Polija, Kanāda, Portugāle, Spānija, Norvēģija, Dānija un Nīderlande. Sabiedrotie ir apņēmušies nodot Ukrainai bruņutehniku un tankus vairāk nekā "astoņu kaujas brigāžu" apmērā.

Polija pēdējā gada laikā ir bijusi viena no aktīvākajām Ukrainas atbalstītājām. Tā ir ne tikai sniegusi plašu atbalstu Ukrainai, bet palielinājusi arī savus militāros izdevumus līdz 4% no iekšzemes kopprodukta. Valsts ir uzņēmusi arī vairāk nekā vienu miljonu ukraiņu bēgļu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu