Zemestrīcē Turcijā un Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 50 000 cilvēku (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vīrietis pēc zemestrīces Turcijā.
Vīrietis pēc zemestrīces Turcijā. Foto: EPA/Scanpix

Pēc februāra sākumā notikušās zemestrīces Turcijā un Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 50 000 cilvēku, piektdien, 24. februārī, liecināja pēdējie dati.

Turcijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 44 218 cilvēkiem, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā upuru skaits sasniedzis vismaz 5900.

Tikai Turcijā no katastrofas zonas evakuēti gandrīz 530 000 cilvēku.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja, ka uz laiku mīkstina Sīrijai noteiktās sankcijas, lai paātrinātu palīdzības piegādes pēc 6. februāra postošās zemestrīces.

Palīdzības organizācijām vairs nebūs vajadzīga ES dalībvalstu valdību atļauja, lai nosūtītu palīdzības piegādes un pakalpojumus sankcijām pakļautām juridiskām personām Sīrijā, paziņoja Eiropadome.

Sankciju mīkstināšana būs spēkā sešus mēnešus un tiek veikta, "ņemot vērā humānās krīzes smagumu Sīrijā, kuru saasinājusi zemestrīce".

7,8 magnitūdu zemestrīcē, kas 6. februārī notika Turcijas dienvidaustrumos, ir gājuši bojā vairāk nekā 42 000 cilvēku Turcijā un vairāk nekā 3600 cilvēku Sīrijā.

ES norādīja, ka tā līdz ar savām dalībvalstīm ziedo ievērojamu humāno palīdzību bruņotā konflikta plosītajai Sīrijā. Kopš 2011. gada ES un tās dalībvalstis ir piešķīrušas pavisam 27,4 miljardus eiro Sīrijai un tās bēgļus uzņēmušajām valstīm, tostarp Turcijai.

Pēc zemestrīces ES piešķīrusi 3,5 miljonus eiro steidzamām humānajām vajadzībām Sīrijā.

Sīrijas valdība un ar to saistītie uzņēmumi ir pakļauti ES sankcijām Damaskas veikto represiju dēļ, un tas apgrūtina Eiropas palīdzības piegādes.

2011. gadā noteiktās ES sankcijas ir vērstas pret 291 fizisko personu un 70 juridiskajām personām Sīrijā, pakļaujot tās aktīvu iesaldēšanai un ceļošanas aizliegumam.

Ceturtdien veiktā pārmaiņa nozīmē, ka "ES ir atcēlusi vajadzību humānās palīdzības organizācijām lūgt iepriekšēju atļauju ES dalībvalstu nacionālajām piekritīgajām iestādēm, lai veiktu darījumus vai sniegtu preces un pakalpojumus, kas paredzēti humāniem mērķiem, [sankciju] sarakstā iekļautām fiziskām un juridiskām personām," teikts Eiropadomes paziņojumā.

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien paziņoja, ka izmanto sankciju pauzi pēc zemestrīces, lai ievestu Sīrijā ļoti vajadzīgās veselības preces un aprīkojumu.

Aktīvisti un ārkārtas situāciju darbinieki Sīrijas ziemeļrietumos tomēr ir kritizējuši ANO lēno reakciju uz zemestrīces sekām nemiernieku ieņemtajos rajonos, kas kontrastē ar lidmašīnu humānās palīdzības kravām, kuras atvestas uz valdības kontrolētajām lidostām.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu