Astronomi ir pārsteigti: zinātne nespēj izskaidrot jaunatklāto galaktiku fenomenu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Džeimsa Veba kosmosa teleskops (JWST) atklājis sešas jaunas galaktikas. Astronomus atklātie objekti šoreiz ir samulsinājuši, ziņo "Science Alert".

"Mūsu atklātās sešas galaktikas ir vairāk nekā 12 miljardus gadu vecas, izveidojušās tikai 500-700 miljonus gadu pēc Lielā sprādziena, un to masa ir 100 miljardus reižu lielāka par mūsu Saules masu," izdevumam "Science Alert" pastāstīja Svinburnas Tehnoloģiju universitātes astronoms Ivo Labe, kurš vadīja starptautisko pētījumu.

Tomēr saskaņā ar pašreizējiem kosmoloģiskajiem modeļiem šīs galaktikas ir pārāk lielas.

"Saskaņā ar pašreizējiem modeļiem tās pat nevarētu pastāvēt. Mēs nekad neesam novērojuši tik milzīga izmēra galaktikas tik drīz pēc Lielā sprādziena," piebilda zinātnieks.

Tas liek domāt, ka mums pietrūkst viena vai divu būtisku soļu, lai izprastu Visuma evolūciju. Šis atklājums varētu mainīt zinātnieku izpratni par to, kā veidojušās Visuma agrīnākās galaktikas.

Objekti tika atklāti JWST darbības pirmajos mēnešos. Jaudīgais kosmosa teleskops Visumu pēta infrasarkanajā diapazonā, kas ir ideāli piemērots, lai atklātu gaismu, kura ir ceļojusi miljardiem gadu, lai sasniegtu mūs no agrīnā Visuma.

Atklāto galaktiku matērijas blīvums ievērojami pārsniedz šim periodam aprēķinātās vērtības. Atklājumi ir tik grūti izskaidrojami ar pašreizējās kosmoloģijas terminiem, ka pētnieku komanda nolēma meklēt kļūdas savā darbā. Līdz šim dati un komandas veiktā to interpretācija joprojām ir noturīga, kas liecina, ka viena no divām lietām ir nepareiza: mūsu izpratne par kosmoloģiju vai mūsu izpratne par to, kā galaktikas veidojās agrīnajā Visumā.

Pastāv varbūtība, ka šie objekti nemaz nav galaktikas. Piemēram, tie varētu būt supermasīvi melnie caurumi, kas līdz šim nav novēroti. Taču pat tādā gadījumā tik agrīnā Visuma veidošanās stadijā ir grūti izskaidrot vienā vietā koncentrētu masas daudzumu.

Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, kuru kopīgi uzbūvējušas Eiropas Kosmosa aģentūra, NASA un Kanādas Kosmosa aģentūra, 2021.gada 25.decembrī no Kurū kosmodroma Franču Gviānā izplatījumā nogādāja Eiropas nesējraķete "Ariane V".

Tas aizstājis Habla kosmosa teleskopu un ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Zinātnieki cer, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Teleskops nosaukts bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba vārdā.

Teleskopa būve ilga aptuveni 30 gadus un izmaksāja aptuveni desmit miljardus ASV dolāru.

Tas sver 6100 kilogramu, un tā spoguļa diametrs ir 6,5 metri - trīs reizes lielāks nekā 1990.gadā palaistajam Habla teleskopam.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu