Rīgā sestdien protestēs pret piespiedu "iesaukšanu armijā" (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilstratīvs.
Attēls ilstratīvs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sestdien, 4. martā, Rīgā notiks protesta pasākums pret obligātā militārā dienesta ieviešanu.

Kā informēja pasākuma rīkotāji, neformāla organizācija "Rīko" iecerējusi protesta gājienu plkst. 14 no Brīvības pieminekļa līdz Aizsardzības ministrijai, kur Esplanādē paredzēts teikt runas.

Protestētāji iebilst pret piespiedu "iesaukšanu armijā", ko paredzot Saeimā otrajā lasījumā atbalstītais Valsts aizsardzības dienesta likumprojekts.

Pasākuma rīkotāju ieskatā, šādas kārtības ieviešana liecinot, ka Latvijas profesionālā armija un Zemessardze nav pievilcīgas jauniešiem. Protesta pasākuma rīkotāji min vairākus argumentus par sliktu obligātajam militārajam dienestam, piemēram, jaunieši pametīs valsti, būs jākaro, ja tiks iedarbināts NATO 5. pants u.c.

Protestētāji pieprasa atcelt "iesaukšanas armijā ieviešanu" un padarīt Latviju par valsti, kuru jaunieši paši gribēs aizstāvēt.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, sestdien no plkst. 13 līdz 17 ir pieteikts gājiens sapulce.

Gājiens paredzēts no Brīvības laukuma pa Brīvības bulvāri, Elizabetes ielu līdz Esplanādei, kur atrodas Kalpaka piemineklis.

Pasākumu pieteikusi kāda privātpersona. Plānots, ka tajā piedalīsies 100 dalībnieki.

Kā ziņots, Saeima 16.februārī otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz Valsts aizsardzības dienesta (VAD) izveidi.

VAD likumprojekts paredz, ka VAD militāro dienestu varēs pildīt vienā no trim veidiem - 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu, vai arī piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu, ar kopējo apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ne mazāk 180 dienas.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu