Ornitologi nobažījušies par aizsargājamu sugu dzīvotņu izciršanu Dobeles novadā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mežs. Ilustratīvs attēls.
Mežs. Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) izcērt īpaši aizsargājamu un apdraudētu putnu sugu dzīvotnes Vilku kalna-Krievkalnu meža masīvā Dobeles novadā, kur vietējie iedzīvotāji aicina veidot īpaši aizsargājamo teritoriju, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Vilku kalna-Krievkalnu mežā sastopams daudz īpaši aizsargājamu meža biotopu, turklāt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) apstiprinātajos pūču un dzeņu sugu aizsardzības plānos šeit identificētas vairāku sugu aizsardzībai prioritāras teritorijas. Tāpēc vietējie iedzīvotāji vērsušies Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP), lai šeit noteiktu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju. Savukārt LVM, kas apsaimnieko teritorijā esošos valsts mežus, veic kailcirtes īpaši aizsargājamu sugu dzīvotnēs.

Vietējais iedzīvotājs un LOB biedrs Valdis Lukjanovs norāda, ka Vilku kalna-Krievkalnu mežs ir ne tikai dabas vērtību koncentrācijas vieta, bet arī nozīmīga rekreācijas teritorija gan vietējiem iedzīvotājiem, gan arī iebraucējiem.

"Šī iemesla dēļ esam aicinājuši LVM šo teritoriju apsaimniekot saudzīgāk, ar nekailciršu mežsaimniecības paņēmieniem, izvairoties no kailcirtēm. Lai šajā teritorijā nodibinātu dabas parku, esam vērsušies ar oficiālu iesniegumu DAP, taču dabas parka izveidošanas process nav ātrs," skaidro Lukjanovs.

Pēc viņa paustā, LVM to izmanto, un pretēji iedzīvotāju aicinājumam plāno un izcērt kailcirtēs vecas, ainaviskas mežaudzes īpaši aizsargājamām sugām piemērotās dzīvotnēs, kuras, ņemot vērā iepriekšminētos argumentus, šajā situācijā vajadzētu saglabāt un saudzēt.

LOB pēc DAP uzdevuma izstrādājusi pūču un dzeņu sugu aizsardzības plānus, ko VARAM apstiprinājusi attiecīgi 2020. un 2021.gadā. Šajos plānos identificētas teritorijas, kas būtu prioritāri aizsargājamas, lai nodrošinātu īpaši aizsargājamo sugu populāciju saglabāšanu.

LOB valdes priekšsēdētājs Ķerus uzsver, ka šajā mežu masīvā pārklājas vairāku aizsargājamu un apdraudētu sugu saglabāšanai īpaši svarīgas teritorijas. LVM šī informācija ir pieejama, un tas nozīmē, ka aizsargājamo sugu dzīvotņu iznīcināšana ir apzināti pieņemts lēmums.

"Jāatzīmē arī, ka pirms vairākiem gadiem LVM Zemgales reģionā, kur atrodas Vilku kalna-Krievkalnu mežs, atteicās no ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas sertifikāta FSC, kas jau tolaik vides organizācijām radīja bažas, ka varētu netikt īstenoti ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas principi," akcentē Ķerus.

LOB aicina VARAM un DAP nekavēties ar īpaši aizsargājamo dabas teritorija tīkla paplašināšanu, ietverot tajā arī Vilku kalna-Krievkalnu mežu. Bez tam valsts mežu apsaimniekošanu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās būtu jāuztic kompetentajai iestādei - DAP, nevis komercuzņēmumam - LVM.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu