Pētījums skaidro, kā acu maskas valkāšana guļot ietekmē pašsajūtu un smadzeņu darbību (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: fizkes/Shutterstock

Pētījumā noskaidrots, kāds labums veselībai rodas, guļot ar acu masku. Eksperimentos tika pētīta saistība starp gaismas ierobežošanu un miega dziļumu un kvalitāti, vēsta portāls "Science Alert". 

Apkārtējās gaismas bloķēšana miega laikā var uzlabot modrību un atmiņu nākamajā dienā, liecina pētījums, kura laikā veiktajos divos eksperimentos piedalījās 122 dalībnieki. Pētījuma autori no iestādēm Apvienotajā Karalistē, Itālijā un ASV norāda, ka tas ir vēl viens pierādījums saistībai starp gaismu un miegu. Kontrolējot gaismu, var ietekmēt miega kvalitāti. 

"Apkārtējā gaisma var ietekmēt miega struktūru un laiku. Mēs izpētījām, kā acu maskas valkāšana, lai miega laikā bloķētu gaismu, ietekmē atmiņu un modrību, izmaiņas, kas var labvēlīgi ietekmēt ikdienas uzdevumu veikšanu, piemēram, mācīšanos vai braukšanu," secina pētnieki. 

Pirmajā eksperimentā 89 pieaugušie vecumā no 18 līdz 35 gadiem nedēļu naktīs gulēja ar masku uz acīm. Pēc tam šiem cilvēkiem nedēļu vajadzēja naktīs valkāt masku ar caurumiem vai neizmantot to.

Katras nedēļas pēdējās divās dienās tika veikti testi laboratorijās. Atklāts, ka cilvēki, kas valkāja acu masku, labāk veica vārdu pāru asociācijas uzdevumu, kas mēra spēju atcerēties notikumus un pieredzes.

Šie cilvēki arī uzrādīja labākus rezultātus testā, kas mēra reakcijas laiku.

Otrajā eksperimentā 33 pieaugušajiem vecumā no 18 līdz 35 gadiem tika dotas acu maskas, ierīces gaismas intensitātes mērīšanai celšanās laikā, kā arī saite ap galvu, kas nosaka smadzeņu darbību miega laikā. 

Dalībnieki vienu nakti gulēja ar pilnīgu acu masku, savukārt otrajā izmantoja acu masku ar caurumiem. Tas tika atkārtots divas naktis, tad veiktas papildu pārbaudes.

Vārdu pāru asociācijas uzdevums atklāja, ka maskas valkāšana palīdz apgūt jaunu informāciju un veidot jaunas atmiņas.

Turklāt iegūtie dati no galvas saites liecina, ka pastāv saistība starp maskas valkāšanu un dziļāku miegu, kas ir svarīgs aspekts atmiņas uzlabošanai.

"Tas liek domāt, ka acu maskas nēsāšana miega laikā ir efektīvs, ekonomisks un labvēlīgs paradums, kas var labvēlīgi ietekmēt kognitīvās funkcijas, radot izmērāmu ietekmi uz ikdienas dzīvi," norāda pētnieki.

Eksperimentu dalībnieki norādīja, ka acu maskas valkāšana neietekmēja gulētiešanas laiku un miega ilgumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu