Lietuvas pagastu satricina ārkārtas gadījums: trīspadsmitgadīga meitene gatavojas dzemdībām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Here Asia/Shutterstock

Kā vēsta ziņu portāls lrt.lt, 13 gadus vecā meitene dzīvo vienā no pagastiem Panevēžas apriņķī un laidīs bērnu pasaulē jau martā. Meitenei ir invaliditāte un, iespējams, viņa tikusi seksuāli izmantota no 11 gadu vecuma.

2020. gadā meitenes ģimene jau bija nonākusi Bērnu tiesību aizsardzības dienesta redzeslokā. Ģimenei tuvu stāvošas personas lūdza aizsargāt meiteni un pārcelt viņu uz dzīvi pie aizbildņiem. Taču speciālisti konstatēja, ka tobrīd 11 gadus vecajai meitenei dzīvot ģimenē ir droši un pārcelšana nav nepieciešama.

13 gadus vecās grūtnieces ģimenē aug divi puikas, pārējie daudzbērnu ģimenes bērni ir pilngadīgi un dzīvo patstāvīgi. Portāls raksta, ka topošā nepilngadīgā māte nevar gaidīt lielu atbalstu no tuviniekiem, jo arī viņas mātei ir invaliditāte.

Šobrīd pusaudze dzīvo pie aizbildņiem. Kā apgalvo, Panevēžas apriņķa bērnu tiesību aizsardzības nodaļas vecākā padomniece Laima Statkevičiene, topošā māmiņa tiek pilnībā aprūpēta, tiek nodrošināta viņas fiziskā un emocionālā drošība, sniegta medicīniskā aprūpe un psiholoģiskais atbalsts.

Lietuvas aģentūras "SOS bērni" Panevēžas filiāles vadītāja Irma Zabulionaite norādījusi, ka trīspadsmitgadniece, kas gatavojas dzemdībām, ir rets gadījums.

Arī Statkevičiene uzsver, ka nepilngadīgo grūtniecība Lietuvas bērnu tiesību aizstāvju darba praksē nav ierasta parādība. "Tomēr, skatoties uz visu valsti, gada laikā atklājas vairāki šādi gadījumi. Par tiem nereti uzzinām no ārstiem, bērnam piedzimstot, un, ja ģimene, kura gaida nepilngadīgo, saņem sociālo palīdzību no pašvaldības iestādēm, sociālie darbinieki nereti par to informē grūtniecības laikā," stāsta Statkevičiene.

"Gan parasti, gan šajā individuālajā gadījumā bērnu tiesību aizstāvji pēc informācijas saņemšanas par, iespējams, nepilngadīgās grūtniecību vērtē to kā iespējamu bērna tiesību pārkāpumu. Tas nozīmē, ka dodamies pie ģimenes, sazināmies ar nepilngadīgo grūtnieci, skaidrojam situāciju, ievācam informāciju par bērna tēvu. Ja gaidāmā bērna abi vecāki ir nepilngadīgi, bērna tiesību aizskāruma izvērtēšana tiek sākta arī par tēvu."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu