Vai peldes dabā ir veselīgākas par veldzēšanos baseinā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: DZiegler/Shutterstock

Ir daudzas un dažādas vietas, kur cilvēki var peldēt, - upes, kanāli, dīķi, ezeri, jūras un okeāni, kā arī baseini. Zinātnieki pēta, kādā vidē ir visdrošāk un veselīgāk veldzēties, norāda portāls "Science Alert". 

Peldes brīvā dabā ir ne tikai patīkams veids, kā baudīt dabu, sauli un svaigu gaisu, bet tās arī var palīdzēt mazināt stresu un paaugstināt endorfīnu līmeni. Peldes uzlabo pašsajūtu, dedzina kalorijas un vingrina muskuļus.

Tomēr peldētājus dabā var apdraudēt viļņi, straumes, nepatīkami kukaiņi un baktērijas. Dažkārt arī neattīrīti notekūdeņi ietek upēs, ezeros un jūrās. Arī peldēšanai baseinā ir zināmi riski - var iegūt urīnceļu infekcijas, ausu infekcijas, vēdergraizes.

Netīri baseini var izraisīt acu iekaisumus un būt par vidi visu veidu baktērijām, turklāt ūdenī nonāk urīns, fēces un sviedri.

Peldēšana brīvā dabā rada atšķirīgus riskus un potenciālas slimības nekā peldēšana baseinā, bet kur ir visveselīgāk peldēt - baseinā, upē, ezerā, kanālā vai jūrā? 

Toksiski ūdeņi

Atšķirībā no peldbaseiniem, kur ūdens tīrība tiek rūpīgi uzraudzīta, ūdeņu sastāvs brīvā dabā nepārtraukti mainās. Tas nozīmē, ka ūdenī var nonākt ķimikālijas no fermām vai industriālām teritorijām, dzīvnieki var nokārtot dabiskās vajadzības, kā arī dažādās vietās ūdenī nonāk kanalizācija.

Brīvā dabā var nebūt norāžu par apdraudējumu un ūdens tīrības līmeni. Toksisko vielu klātbūtne var nebūt acīm redzama.

Ja rodas šaubas par ūdens tīrību, labāk ūdenī nedoties. Ja ūdens izskatās un smaržo dīvaini, ieteicams sekot saviem instinktiem. 

Pastāv arī dabas apdraudējums, salīdzinot ar baseinu. Ezeru ekosistēmās dabiski atrodas zilaļģes. Siltā vasaras laikā aļģes vairojas un uz ezera virsmas veido zaļas putas. Zilaļģu ziedēšana var izdalīt toksīnus, kas ir kaitīgi cilvēkiem un dažkārt pat nāvējoši dzīvniekiem. 

Peldēšana vai tāda ūdens norīšana, kas satur aļģu toksīnus, var izraisīt ādas slimības, acu kairinājumu, smagus kuņģa un zarnu trakta traucējumus, drudzi un muskuļu un locītavu sāpes.

Baktērijas un vīrusi

Caureja ir visizplatītākā kaite, kas saistīta ar peldēšanu brīvā dabā. Bieži vien tas ir notekūdeņu piesārņojuma dēļ.

Cilvēks var saslimt, ja norij piesārņotu ūdeni, kas satur tādas baktērijas un vīrusus kā zarnu nūjiņas un norovīrusu.

Žurku urīnā, kas dzīvo notekūdeņos blakus saldūdens upēm vai kanāliem, var būt baktēriju patogēns leptospira. Tā izraisa infekcijas slimību leptospirozi. Infekcija rodas, ja augsne vai ūdens no ezera, upes vai kanāla, kas satur urīnu no inficētajiem dzīvniekiem, tiek norīts, iekļūst peldētāja acīs vai brūcē.

Leptospiroze var izraisīt aknu un nieru bojājumus, kā arī būt letāla, ja slimību neārstē.

Ja cilvēkam rodas gripas vai dzeltes simptomi līdz pat divām nedēļām pēc peldēšanas upē vai kanālā, ieteicams veikt leptospirozes testu.

2018. gadā veiktā pētījumā secināts, ka cilvēki, kas peldēja jūrā, biežāk saslima ar ausu, deguna, rīkles, kuņģa un zarnu trakta infekcijām, salīdzinot ar tiem, kuri palika pludmalē.

Baseins vai ūdens dabā? 

Ņemot vērā visas iepriekšminētās infekcijas, pat ja baseinā kāds peldētājs iečurā, uzraudzīts baseins vienmēr būs drošāka un veselīgāka vide, kur peldēt. Turklāt dažviet brīvdabā pastāv risks, ka cilvēkam iedzels medūzas.

Salīdzinot ar baseinu, cilvēkiem, kas peld dabā, ir lielāks risks saslimt, jo ūdenī vienmēr būs mikrobi, kas var izraisīt infekcijas.

Peldbaseina ūdens ar atbilstošu hlora dezinfekcijas līmeni daudz retāk satur infekciozus mikroorganismus, tādēļ baseins ir daudz drošāka vide atpūtai ūdenī. Baseinā ir mazāka iespēja savainoties un noslīkt, jo tur strādā apmācīti glābēji un atrodas glābšanas ekipējums.

Zelta vidusceļš - baseins brīvā dabā. Cilvēks var peldēties, Saules apspīdēts, turklāt sanitārā vidē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu