"SpaceX" kosmosa kuģis devies uz SKS. Igauņu izcelsmes astronaute drīz atgriezīsies uz Zemes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģis ar diviem ASV astronautiem, Krievijas kosmonautu un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) astronautu ceturtdien devies uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Kosmosa kuģis "Crew Dragon" startēja plkst.12.34 (plkst.7.34 pēc Latvijas laika) no Kenedija Kosmosa centra Floridas štatā.

Sākotnēji bija plānots, ka kosmosa kuģis startēs pirmdien, bet pāris minūtes pirms starta tas tika atlikts, jo tika konstatētas problēmas aizdedzes sistēmā.

Uz SKS devušies ASV astronauti Stīvens Bovens un Vorens Hoburgs, Krievijas kosmonauts Andrejs Fedjaevs un AAE astronauts Sultans al Nijadi.

Hoburgam, Fedjaevam un al Nijadi šis ir pirmais lidojums kosmosā, bet Bovenam jau ceturtais.

Plānots, ka komanda ieradīsies SKS piektdien un uzturēsies tur aptuveni sešus mēnešus.

SKS viņi satiks savus kolēģus Sergeju Prokopjevu, Dmitriju Peteļinu, Franku Rubio, Nikolu Aunapu-Mannu, Džošu Kasadu, Koiči Vakatu un Annu Kikinu.

Igauņu izcelsmes astronaute Aunapu-Manna, ASV astronauts Kasada, japāņu astronauts Vakata un krievu kosmonaute Kikina pēc pāris dienām plāno atgriezties uz Zemes.

Kosmonautu Prokopjeva, Peteļina un amerikāņu astronauta Rubio atgriešanās uz Zemes atlikta, jo kosmosa kuģī "Sojuz", kas nogādāja viņus SKS septembrī, tika konstatēta dzesēšanas šķidruma noplūde.

Nedēļas nogalē SKS ieradās cits kosmosa kuģis, kas aizstās "Sojuz", un komanda, visticamāk, atgriezīsies uz Zemes tikai septembrī, nevis martā, kā bija sākotnēji plānots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu