FOTO ⟩ Astronauti dalās ar polārblāzmas fotoattēliem no kosmosa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fotogrāfija uzņemta 2021. gada 13. augustā no Starptautiskās kosmosa stacijas.
Fotogrāfija uzņemta 2021. gada 13. augustā no Starptautiskās kosmosa stacijas. Foto: AFP/SCANPIX

Pēdējās dienās cilvēki no visas pasaules sociālajos tīklos dalās ar ziemeļblāzmas fotoattēliem. Taču ne tikai tie, kas atrodas uz Zemes, ir varējuši izbaudīt šo acīm tīkamo parādību. Arī astronautiem kosmosā ir izdevies novērot šo gaismu šovu.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauts Džošs Kasada, kurš atrodas Starptautiskajā kosmosa stacijā, dalījies ar satriecoši skaistu fotoattēlu, kurā redzama polārblāzma no viņu skatpunkta. Fotogrāfijā redzams, kā spilgti zaļais gaismas atspīdums iemirdzas pār Zemi.

"Absolūti nereāli," raksta Kasada.

Kā vēsta medijs "Science Alert", debesis virs Zemes nekad nav pilnīgi tumšas, arī ne naktī. Pat ja tiktu noņemts viss gaismas piesārņojums, zvaigžņu radītā gaisma un izkliedētā saules gaismas deva, tās nebūtu pilnīgi tumšas.

To sauc par nakts spīdumu, un tas rodas, kad dienas laikā saules starojuma dēļ sadalītās molekulas rekombinējas, atbrīvojot lieko enerģiju fotonu veidā. Nakts spīdums virs Zemes ir visu laiku.

Taču polārblāzma ir redzama atkarībā no situācijas. Tā parādās, kad Saules vēja daļiņas ietriecas Zemes magnētiskajā laukā un tiek izkaisītas, paātrinās pa magnētiskā lauka līnijām līdz augstiem platuma grādiem tuvu Zemes ziemeļu vai dienvidu polam, kur nokrišņi nokļūst atmosfēras augšējos slāņos. Tur tie mijiedarbojas ar atmosfēras daļiņām. Šīs mijiedarbības rada kustīgas zaļās gaismas, kas mirgo debesīs.

Ar polārblāzmas attēlu virs Kanādas "Twitter" dalījies arī astronauts Koiči Vasada no Japānas Aviācijas un kosmosa izpētes aģentūras Starptautiskās kosmosa stacijā. 

Saule vienmēr izstaro lādētu daļiņu brāzmas. Taču tikai tad, kad vējš ir īpaši spēcīgs pēc saules uzliesmojuma, ir pietiekami daudz mijiedarbības, lai radītu redzamus gaismas šovus, dažreiz līdz pat vidējiem platuma grādiem.

Tā kā Saule ir bijusi īpaši aktīva pēdējo gadu vai divus, tā ir izmetusi lielu skaitu spēcīgu uzliesmojumu. Saule patlaban tuvojas tās 11 gadu aktivitātes cikla maksimumam.

Lai gan pašreizējais  Saules cikls ir ievērojami spēcīgāks par oficiālajām prognozēm, zvaigznes aktivitāte joprojām ir relatīvi normālās robežās, tāpēc nav pamata lielam satraukumam. Taču īpaši spēcīgs uzliesmojums var izraisīt ģeomagnētisko vētru, kas varētu traucēt satelītu un radio sakarus un sabojāt elektrotīklus.

Tuvākajā laikā nekas tāds netiek prognozēts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu