FOTO ⟩ Pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2022"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svinīgā ceremonijā apbalvoti latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" saņēmēji
Svinīgā ceremonijā apbalvoti latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" saņēmēji Foto: Publicitātes foto

Sestdienas vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē svinīgi pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks", informēja SIA "Austrumlatvijas koncertzāle" mārketinga speciāliste Santa Kļaviņa.

Tika godināti desmit balvas ieguvēji - spilgtākie un nozīmīgākie notikumi un personības 2022.gadā, kā arī pasniegta balva par mūža ieguldījumu.

Balvu par paveikto pērn ieguva biedrība "LgSC", Daugavpils teātra izrāde "Sprīdītis", grupa "Tautumeitas" ar dziesmām un videoklipiem no albuma "Skrejceļš", iestudējums "Muols", Ligijas Purinašas dzejas krājums "pierobežas", mūsdienu latgaliešu literatūras podkāsts "Puslopys", Nautrēnu pagasta karte latgaliski, pirmais latgaliešu seriāls "FATI", Valentīna Lukaševiča eseju krājums "Casnāgu maizeitis" un mācību kurss "Latgaliešu rakstu valoda" platformā "Tava klase".

Savukārt par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tika godināts fotomākslinieks, fotovēsturnieks, Latgales fotogrāfu biedrības dibināšanas iniciators un priekšsēdētājs Igors Pličs.

Viņš ir fundamentālās grāmatas "Latgales fotogrāfi laika ritumā XIX-XXI gadsimtā" (2021) idejas un koncepta autors. Grāmatā ir apkopota informācija par vairāk nekā 344 Latgalē strādājošiem fotogrāfiem, vairāk nekā 2000 fotogrāfiju no 1858.gada līdz pat mūsdienām. Latgale ir vienīgais Latvijas novads, par kuru iznācis šāds enciklopēdisks vākums. Par šo nozīmīgo veikumu Igors Pličs un viņa skolotājs, fotovēsturnieks Pēteris Korsaks saņēma latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2021" nomināciju.

Pliča darbi pazīstami visā Latvijā un pāri tās robežām gan no izstādēm, gan no Latgales kultūras vēsturei nozīmīgām kultūrvēsturiskajām monogrāfijām". Viņš ir līdzdarbojies, izdevis vai ilustrējis 25 grāmatas, nozīmīgākās no tām - "Latgale fotogrāfijās" (2013) un "Latgalietis XXI gadsimtā" (2017).

Balvai "Boņuks 2022" šogad tika iesniegti 125 pretendentu pieteikumi, kurus izvērtēja žūrijas komisija, tās sastāvā iekļaujot gan iepriekšējo gadu balvu saņēmējus, mediju pārstāvjus, balvas rīkotāju pārstāvjus, latgaliskās kultūras sabiedriskos aktīvistus un attiecīgo sfēru pieaicinātos ekspertus, kuru ikdiena nav saistīta ar latgalisko kultūru. Kā pretendentu vērtēšanas kritēriji arī šoreiz tika izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, latgaliskums un Latgales kultūras vērtību nešana un pretendenta ilgtspēja - ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

No 20.februāra līdz 1.martam ikviens gribētājs varēja balsot arī par savu simpātiju. Šogad sabiedrība lēma 2022.gada simpātijas balvu "Žyks" piešķirt Ivetas Seimanovas darbu izstādei "Lobs ar lobu sasatyka".

Balvas pasniegšanas ceremoniju vadīja aktieris Jānis Kronis. Skatītājus klātienē un Latvijas Televīzijas translācijā priecēja grupas "Bez PVN" un čellists Valters Pūce, "Tautumeitas" un Renārs Kaupers, "Latgalīšu reps", mūziķi Ūga un Arturs Skutelis, bērnu grupa "Rupuči", folkloristi Ēriks Zeps un Julgī Stalte, kā arī piedzīvots Māra Briežkalna kvinteta albuma "Latgalian Evergreens" prezentācija kopā ar dziedātāju un koklētāju Birutu Ozoliņu.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" pirmo reizi tika pasniegta 2009.gadā, bet kopš 2013.gada balvu rīko Latgales vēstniecības "Gors" komanda, sadarbojoties ar biedrību "Partitūra".

"Boņuks 2022" norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar AS "Latvijas valsts meži" un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība, kā arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu