Uztura speciālisti uzsver valsts apmaksātu uztura speciālistu konsultāciju nozīmi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Valsts apmaksātas uztura speciālista konsultācijas ir nozīmīgas sabiedrības veselībai, tāpēc nepieciešams celt sabiedrības un veselības nozares politikas veidotāju izpratni par šīs specialitātes nozīmību, uzskata Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija (LDUSA).

Asociācijas ieskatā bezmaksas iespēja konsultēties ar uztura speciālistu ne tikai uzlabotu slimību profilaksi un ārstēšanu, bet arī vairotu sabiedrības veselības pratību un mazinātu nepamatotu uztura bagātinātāju lietošanu Latvijā.

LDUSA valdes priekšsēdētāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande skaidroja, ka uztura speciālists ir ārstniecības persona, kura loma sabiedrības veselības nodrošināšanā Latvijā nav ne pilnībā apzināta, ne izmantota.

Viņa uzsvēra, ka mūsdienīgā veselības aprūpes sistēmā uztura speciālistam ir jābūt pieejamam gan primārajā aprūpē, gan ārstniecības iestādēs - integrētam starpdisciplinārās komandās.

Tāpat uztura speciālistus kā vadošos ekspertus ir jāpiesaista visās par uzturpolitiku lemjošajās institūcijās, lai sakārtotu ēdināšanas jautājumus, kā arī veicinātu ar uztura politiku, uztura normatīvo bāzi un pārtikas ražošanu saistītus jautājumus

LDUSA uzskata, ka valsts kompensētas uztura speciālistu konsultācijas Latvijā ir īpaši nepieciešamas pacientiem ar hroniskiem veselības stāvokļiem, kuru ārstēšanā svarīgā loma ir uzturam. Ir būtiski jāmaina sabiedrības un arī lēmumpieņēmēju izpratne par to, ka uzturs nav tikai svara regulācijas mehānisms, bet arī būtiska slimību profilakses un slimību ārstēšanas sastāvdaļa.

LDUSA valdes locekle un sertifikācijas komisijas priekšsēdētāja, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina norādīja, ka 59% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju un 21% bērnu cieš no aptaukošanās un liekā svara, kas, savukārt, ir riska faktors tādām slimībām kā sirds un asinsvadu slimības, onkoloģiskās slimības, 2. tipa cukura diabēts. Līdz ar to uztura terapija ir nepieciešama pacientiem arī pirms un pēc ķirurģiskām operācijām, kā arī gremošanas trakta slimību gadījumos. Atbilstošā un savlaicīgi uzsākta uztura terapija var būtiski uzlabot pacienta veselības stāvokli un attiecīgi arī dzīves kvalitāti, viņa uzsvēra.

Uztura speciālista konsultācija ieteicama ikvienam, lai gūtu izpratni par uzturu, tā saistību ar pašsajūtu un veselību. Nepilnvērtīga un nesabalansēta uztura sekas ir ne tikai ķermeņa svara izmaiņas, bet arī dažādas slimības vai to attīstības riski. Uztura speciālists var palīdzēt cilvēkiem koriģēt ikdienas uzturu, pielāgojot to katra veselības, vielmaiņas un fizisko aktivitāšu stāvoklim, izmantojot uz pacientu orientētu pieeju.

Otrs būtisks jautājums, ko apņēmusies sakārtot jaunā LDUSA valde, ir slēgta tipa ēdināšanas iestāžu - skolas, bērnudārzi, slimnīcas, pansionāti - darbību, jo nereti to piedāvātā ēdienkarte uz papīra izskatās labi un pārdomāti, bet problēmas slēpjas produktu kvalitātē, ēdiena pagatavošanas, uzglabāšanas un pasniegšanas procesā. Un ne vienmēr tas ir izmaksu, bet gan zināšanu un profesionālās kvalifikācijas jautājums.

Viena no pirmajām LDUSA iniciatīvām ir konkurss "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā", kura rezultāti tiks paziņoti jau 29.martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu