VIDEO ⟩ Gruzijas parlamentā izcēlies kautiņš, debatējot par "ārvalstu aģentu" likumprojektu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Gruzijas parlamentā deputāti pirmdien sakāvušies, apspriežot pretrunīgi vērtētu likumprojektu par "ārvalstu aģentiem".

Likumprojekts izpelnījies salīdzinājumus ar Krievijas 2012.gadā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu, ko Kremlis izmantojis opozīcijas apspiešanai un neatkarīgo mediju slēgšanai.

Video no parlamenta sēžu zāles Tbilisi redzams, kā parlamenta tieslietu komitejas priekšsēdētājs iesit opozīcijas partijas līderim, un pēc tam kautiņā iesaistās citi deputāti.

Tikmēr pie parlamenta ēkas tūkstošiem cilvēku protestēja pret minēto likumprojektu. Viņu plakāti vēstīja "Nē Krievijas likumam" un tajos bija redzams attēls, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins stāv blakus bijušajam Gruzijas premjerministram Bidzinam Ivanišvili.

Daudzi uzskata oligarhu Ivanišvili par Gruzijas faktisko līderi. Ivanišvili savu bagātību lielākoties sapelnīja Krievijā un viņš ir valdošās partijas "Gruzijas sapnis" dibinātājs.

Pie parlamenta un parlamentā līdzīgas scēnas bija novērojamas arī pagājušajā nedēļā. Arī tad deputāti sakāvās un protestētāji izjauca komitejas sēdi.

Likumprojekts attiektos uz visām organizācijām, kas vairāk nekā 20% no sava finansējuma saņem no ārvalstīm. Šādām organizācijām būtu jāreģistrējas kā ārvalstu aģentiem vai arī jāmaksā sodanaudas.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili, kura pārstāvētā partija atbalsta šo likumprojektu, apgalvo, ka Gruzijas sabiedrībai ir jāzina, kuras organizācijas saņem finansējumu no kuriem avotiem. Viņš likumprojekta pretiniekus ir nodēvējis par spiegiem.

"Šis likums, kas ir vērsts pret pilsonisko sabiedrību, ir tikai daļa no lielākas ainas, lielākas nodevības anatomijas, jo mums ir režīms, kas Rietumus un brīvo pasauli uzskata par mūsu ienaidniekiem un mēģina kultivēt šo putinisko ideju mūsu sabiedrībā un nodod Gruzijas nākotni," demonstrācijā pie parlamenta norādīja opozīcijas politiķis Giga Bokeria.

Vairāk nekā 60 mediji un pilsoniskās sabiedrības organizācijas pagājušajā mēnesī paziņoja, ka nepakļausies šim likumam, ja tas tiks pieņemts.

Arī Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili ir paziņojusi, ka plāno uzlikt veto šim likumprojektam, taču parlaments varētu apiet prezidentes veto.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu