Pistoriuss aicina piesardzīgi vērtēt mediju ziņoto par "Nord Stream" saspridzināšanu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nord Stream.
Nord Stream. Foto: Danish Armed Forces

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss trešdien aicinājis piesardzīgi izvērtēt mediju ziņoto, ka gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanu pērn septembrī Baltijas jūrā, iespējams, veica grupējums, kas atbalsta Ukrainu.

Vācijas laikraksts "Die Zeit" un raidorganizācijas ARD un SWR otrdien ziņoja, ka izmeklētājiem lielā mērā izdevies rekonstruēt 2022.gada 26.septembrī notikušo "Nord Stream" saspridzināšanu.

Atsaucoties uz vairākām anonīmām amatpersonām, mediji ziņoja, ka pieci vīrieši un sieviete uzbrukuma īstenošanai izmantoja jahtu, kuru noīrēja ukraiņiem piederošs uzņēmums Polijā.

Arī laikraksts "The New York Times" otrdien, pamatojoties uz jaunāko ASV izlūkošanas informāciju, ziņoja, ka "Nord Stream" saspridzināšanu, iespējams, veicis grupējums, kas atbalsta Ukrainu.

Saskaņā ar "The New York Times" ziņoto, nekas neliecina, ka grupējums būtu darbojies pēc Ukrainas valdības amatpersonu rīkojuma. "The New York Times" arī neatklāja, kur iegūta šāda informācija.

Ukrainas valdība ir noliegusi jebkādu saistību ar "Nord Stream" saspridzināšanu.

Pistoriuss sacīja, ka ar lielu interesi izlasījis šīs ziņas, bet aicināja neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus.

"Mums skaidri jānošķir, vai tas bija ukraiņu grupējums, kas rīkojās pēc Ukrainas pavēles, vai bez valdības ziņas," žurnālistiem Stokholmā sacīja Pistoriuss, kurš šodien piedalījās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē.

Pistoriuss sacīja, ka tas nebūtu pirmais šāds notikums vēsturē, tādēļ viņš atturēsies izdarīt priekšlaicīgus secinājumus.

Jautāts, vai mediju ziņotais varētu mazināt Rietumu atbalstu Ukrainai, Pistoriuss sacīja, ka vēlētos atbildēt tad, kad viņa rīcībā būs ticama informācija. "Viss cits ir hipotētisks," viņš piebilda.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs šodien noliedza, ka Ukrainas valdība būtu saistīta ar gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanu.

"Tas ir kā kompliments mūsu īpašajiem spēkiem, bet tā nav mūsu darbība," sacīja ministrs.

Vācijas mediji ziņoja, ka aizdomās turamie izmantojuši viltotas pases, lai noīrētu jahtu, ar kuru izbraukuši no Rostokas. Komandā bijis kapteinis, divi nirēji, divi nirēju asistenti un mediķis.

ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs otrdien atteicās komentēt "The New York Times" publikāciju, norādot, ka izmeklēšanas Dānijā, Vācijā un Zviedrijā vēl turpinās.

Viņš norādīja, ka vispirms jānoslēdzas šīm izmeklēšanām un tikai tad varēs izlemt, kāda rīcība būtu piemērota.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs šodien paziņoja, ka mediju ziņas par Ukrainas līdzdalību "Nord Stream" spridzināšanā ir mēģinājums piesegt īstos vainīgos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas amatpersonas "Nord Stream" spridzināšanā apsūdzējušas ASV.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu