FOTO ⟩ Pret Puškina pieminekļa aizvākšanu LKS rīkotā piketā pulcējas ap 200 cilvēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes deputās Miroslavs Mitrofanovs piedalās Latvijas Krievu savienības rīkotajā protesta pasākumā pret krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekļa aizvākšanu Rīgā.
Rīgas domes deputās Miroslavs Mitrofanovs piedalās Latvijas Krievu savienības rīkotajā protesta pasākumā pret krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekļa aizvākšanu Rīgā. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Krievu savienība (LKS) svētdien, 12. martā, Rīgā sarīkoja piketu pret krievu rakstnieka Aleksandra Puškina pieminekļa aizvākšanu. Tajā pulcējušies ap 200 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Iepretim Rīgas domei, kur notiek pikets, uzstādīta neliela skatuve ar mikrofoniem un skaļruņiem, kur tiks veiktas uzrunas. Uz pasākumu ieradušies LKS politiķi, kā arī daži partijas "Saskaņa" pārstāvji. Turpat ir novietota "instalācija", kurā attēlots, kā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) ar pistoli šauj Puškina piemineklim.

Foto: Latvijas Krievu savienības pikets pret Puškina pieminekļa aizvākšanu

Ar uzrunām klātesošajiem uzstājās politiķi no LKS un "Saskaņas", apgalvojot, ka pieminekļa aizvākšana esot nepareiza, turklāt Puškins esot visā pasaulē cienīts dzejnieks. Puškina pieminekļa aizvākšanas kontekstā uzrunās tiek piesaukta arī citu kultūras darbinieku pieminekļu iespējamā pārvietošana.

Pārsvarā pasākumā sapulcējušies ir vecāka gadagājuma cilvēki, un vairums ir krievvalodīgie, novēroja aģentūra LETA.

Sanākušie tur rokās plakātus ar tādiem saukļiem kā "Deputāt, necīnies ar pagātni, atbildi par tagadni", "Puškins ir mūsu pamats", "Don't push the Pushkin", "Puškins ir kultūras pamats", "Radīt nevis lauzt" un citiem.

Ik pa laikam laukumā pie Rīgas domes tiek atskaņota klasiskā mūzika, kā arī deklamēta Puškina sarakstītā dzeja. Tāpat tiek citēti dažādu latviešu vēsturisko personu teiktais par Puškinu.

Uzrunas pārsvarā tiek teiktas krievu valodā, bet atsevišķi runātāji izteicās gan latviešu, gan krievu valodā.

"Saskaņas" līdzpriekšsēdētāja Regīna Ločmele sanākušajiem solīja,- ja kādreiz Rīgas domes darba kārtībā tiks iekļauts jautājums par Puškina pieminekļa nojaukšanu, tad "Saskaņas" frakcija balsos "pret".

Pie Melngalvju nama netālu no LKS piketa divi vīrieši pauda pretēju viedokli. Vienam rokās bija plakāts ar Puškina pieminekli, kuram fonā redzamas pilsētas drupas, un uzrakstu ""Kultūru" atnesa", bet otram vairāki plakāti - vienā redzama miruša cilvēka roka uz ielas un uzraksts "Šeit bija Puškini", otrā - veļasmašīna un uzraksts angļu valodā - "Tu vari nozagt veļasmašīnu, bet nevari aizskalot asinis".

Teritoriju novēro vairāki policisti.

Kā ziņots, LKS ieskatā Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmums par Puškina skulptūras demontāžu Kronvalda parkā esot barbarisms.

Rīgas domes Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982. gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978. gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1.garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) piebilda, ka pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki darbi ar ko nodarboties, nevis lemt par pieminekļu aizvākšanu, piemēram, pašvaldības budžeta pieņemšana.

Turklāt, viņa ieskatā, padomju varu slavinošie pieminekļi Rīgā ir demontēti, bet par citu pieminekļu aizvākšanu, nepieciešama diskusija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu