VIDEO Iemūžināti elpu aizraujoši kadri ar atlūzušo Londonas izmēra aisbergu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jonathan Amos/"Twitter"

Janvāra beigās no Antarktikas šelfa ledāja netālu no polārstacijas atlūza teju Londonas izmēra aisbergs, kuru apzīmē ar A81. Nu pētnieki iemūžinājuši, kā aisbergs izskatās šobrīd.

Tas ir otrs tāda izmēra aisbergs, kas atlūzis vien divu gadu laikā.

"Šāda izmēra aisbergam būs liela ietekme uz okeāna ekosistēmām, kas atbalsta šajā Antarktikas reģionā sastopamo jūras savvaļas dzīvnieku daudzveidību. Šī ietekme var būt gan pozitīva, gan negatīva," skaidro eksperts Džeraints Tarlings.

Britu Antarktikas izpētes (BAS) uzņemtie kadri parāda, cik masīvs ir šis aisbergs. Tas, ko mēs varam redzēt, joprojām ir tikai daļa no aisberga masas, un lielākā daļa to masas sniedzas simtiem metru dziļumā.

BAS pārvietoja veselu izpētes staciju, lai izvairītos no nokļūšanas uz tagad peldošā ledus gabala. Pētniecības stacija 2016. gadā tika pārvietota par 23 kilometriem pēc tam, kad augstas precizitātes GPS instrumenti un satelīta dati atklāja, ka plaisa gar Branta ledus šelfu paplašinās.

Aisbergs tagad peld 150 kilometrus tālāk no vietas, kur tas kādreiz atradās. Tas ne tikai apdraud cilvēku darbību, bet arī šāda izmēra aisbergi var masveidā ietekmēt vietējo ekoloģiju.

"Negatīvā puse ir tāda, ka šī pati kušana tik plašā mērogā iepludina okeānā daudz saldūdens, kas samazina sāļuma līmeni un padara ūdeņus nepiemērotus daudziem fitoplanktoniem un zooplanktoniem, kas no tiem barojas," skaidro Tarlings.

BAS komanda turpina cieši uzraudzīt A81 un citus aisbergus šajā apgabalā, tostarp A76a, lai neatpaliktu no jebkādiem riskiem, ko tie var radīt.

3200 kvadrātkilometru platībā A76a šobrīd ir lielākais peldošais aisbergs uz Zemes, divreiz lielāks par A81.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu