35 Krievijas reģionos kara komisariāti sāk aktīvi izsūtīt pavēstes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Agora" vadītājs Pāvels Čikovs pavēstījis, ka kara komisariāti 35 Krievijas reģionos sākuši aktīvi izsūtīt pavēstes.

Starp reģioniem, kur pilsoņi saņem kara komisariātu pavēstes, ir Maskava Sanktpēterburga, Ļeņingradas, Maskavas, Belgorodas un Murmanskas apgabali, Altaja, Permas, Krasnojarskas un Krasnodaras novadi.

No kurienes viņš saņēmis šo informāciju, Čikovs nav paskaidrojis, tomēr piebildis, ka, viņaprāt, runa neesot par mobilizācijas otro vilni.

"Visvairāk jautājumu rada pavēstes par [iesaukšanu] uz apmācībām, kas tiek veiktas tikai pēc prezidenta dekrēta. Tāda dekrēta nav, vismaz ne publicēta," norādījis Čikovs.

Faktu, ka pavēstes tiek izsūtītas Maskavā, apstiprinājis laikraksts "Novaja Gazeta Europe". Pavēsti ar prasību "ierasties kara uzskaites dokumentu precizēšanai" mēģinājuši izsniegt arī laikraksta korespondentam.

Iepriekš Krievijas reģionu varasiestādes paziņojušas, ka pavēstes tiekot izsūtītas, lai "aktualizētu kara uzskaites datus" vai iesaukšanai uz apmācībām.

Kremlis norādījis, ka tā esot "ierasta prakse" un ka neesot nekādu diskusiju par jaunu mobilizācijas vilni.

Kā ziņots, pagājušā gada 21.septembrī Krievijas diktators Vladimirs Putins izsludināja "daļējo mobilizāciju", lai nodrošinātu lielgabalgaļu karam pret Ukrainu, jo profesionālās armijas vienības, ar kurām tika uzsākts atkārtotais iebrukums kaimiņvalstī, ukraiņu sīvās pretestības rezultātā bija jau noasiņojušas.

Lai gan pēc aptuveni 300 000 vīru iesaukšanas varasiestādes paziņojušas, ka mobilizācija tikusi pabeigta, Putina dekrēts par mobilizāciju tā arī nav atcelts.

Liela daļa no pagājušā gada rudenī mobilizētajiem jau nosūtīti uz Ukrainas fronti, kur daudzi no viņiem jau krituši.

Tāpēc nerimst bažas, ka iespējama jaunas mobilizācijas izsludināšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu