"Tā ir tik dziļa." Kas zināms par Marianas dziļvagas dziļumu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Oliver Denker/Shutterstock

Dziļākā zināmā vieta uz Zemes ir Marianas dziļvaga, kas atrodas Klusā okeāna rietumos. Marianas dziļvaga ir 2550 kilometrus gara un atrodas uz austrumiem no Marianas salām, kuru vārdā dziļvaga nosaukta. Dziļākais punkts Marianas dziļvagā atrodas tās dienvidu galā - aptuveni 10 935 metru dziļumā.

Tas ir par 2100 metriem vairāk nekā pasaulē augstākajai virsotnei Everestam, raksta Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA).

Aplēses veiktas 2021. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers", un ir balstītas uz 2020. gadā veikto ekspedīciju.

Pirmā nolaišanās dziļvagā notika 1960. gadā, kad tur ar batiskafu nolaidās ASV Jūras kara flotes leitnants Dons Volšs un franču pētnieks Žaks Pikārs.

Toreiz tika izmērīts, ka dziļvaga ir 10 911 metru dziļa. Savukārt dažās jaunākajās aplēsēs pētnieki nonākuši pie 10 935 un 10 984 metriem.

Batiskafs "Trieste"
Batiskafs "Trieste" Foto: Wikimedia Commons

Atbildot uz jautājumu, kāpēc ir grūti noteikt tās dziļumu, izdevumam "Live Science"  2021. gada pētījuma galvenais autors Sems Grīnvejs teica: "Tāpēc, ka tā ir tik dziļa."

Spiediena sensors, kas mēra, cik daudz ūdens ir virs tā, ir precīzs, tomēr ir jāpieliek lielas pūles, lai ar to strādātu.

Zināms, ka okeāna dziļākajā vietā spiediens ir vairāk nekā 1000 reižu lielāks nekā parastais atmosfēras spiediens, tāpēc sensoru tur nogādāt un ar to darboties ir visai sarežģīti.

Pārsteidzoši, bet Mēness un Marsa virsma ir daudz labāk izzināta un kartēta nekā okeāna dzīles.

Lai arī nav jau tik svarīgi nonākt pie viena konkrēta skaitļa, kas parādītu Marianas dziļvagas dziļumu, mērīšanas darbi zinātnē ir ļoti svarīgi. Tāda veida pētījumi var palīdzēt darboties ar zemūdens transportlīdzekļiem, kā arī spiediena sensori var palīdzēt novērot klimata pārmaiņu radītās ūdens līmeņa izmaiņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu