FOTO "Viņš bija īsts karavīrs." Ukrainā atvadās no karā kritušā igauņa Ivo Juraka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Cīņubiedri un Igaunijas vēstnieks Kijivā, Ukrainā, pavadījuši pēdējā gaitā kaujās netālu no Bahmutas nogalināto Igaunijas pilsoni Ivo Juraku. 

"Viņš bija mūsu brālis, īsts karavīrs, kurš šeit, Ukrainā, aizstāvēja arī Igaunijas brīvību!" atvadoties no Juraka, sacīja karavīri, ar kuriem kopā viņš cīnījās Ukrainas pusē.

Neilgi pēc Juraka nāves visa viņa vienība tika atvilkta no Bahmutas apkārtnes. Uz ceremoniju bija ieradušies viņa cīņubiedri, neskatoties uz to, ka daudzi bija ievainoti. Izrādot cieņu, vairāki karavīri pie zārka nometās ceļos, ziņo Igaunijas laikraksta "Postimees" žurnālisti, kuri arī bija klāt atvadu ceremonijā.

"Tu vienmēr būsi ar mums, Ivo! Kad atnāks uzvara, tā būs arī tava uzvara, jo tu mums palīdzēji," vienības vārdā sacīja karavīrs ar segvārdu Sokols.

Juraks kopš 2022.gada rudens cīnījās Ukrainas starptautiskajā teritoriālās aizsardzības leģionā, kas tika izveidots neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Ukrainā viņš ieradās jau pagājušā gada martā un sākotnēji darbojās kā instruktors.

45 gadus vecais Juraks pirms tam bija Igaunijas Aizsardzības spēku virsnieks.

Viņš zārkā tika guldīts Igaunijas Aizsardzības spēku formastērpā, un uz zārka bija uzlikts Igaunijas karogs.

Ceremonijā īsu uzrunu teica Igaunijas vēstnieks Ukrainā Kaimo Kūsks. "Man kā Igaunijas vēstniekam ir ļoti smagi atvadīties no igauņa, kurš uz šejieni atbrauca aizstāvēt Ukrainu. Kurš atbrauca aizstāvēt brīvo pasauli, kurai Igaunija pieder. Paldies, Ivo!" sacīja vēstnieks.

Juraks tika nogalināts 7. martā, aizstāvot Hromovas ciemu netālu no Bahmutas. Viņa vienības karavīri žurnālistiem atklāja, ka tranšejā Jurakam blakus esot nokritis 120 milimetru lādiņš.

Juraka mirstīgās atliekas tika kremētas Kijivā. Viņa pelni tiks nogādāti tuviniekiem Igaunijā.

Ivo Juraks vēl pirms pāris mēnešiem atvaļinājuma laikā atradās Igaunijā, kur nodeva Ukrainā kaujas laukā iegūtās zināšanas Igaunijas Aizsardzības līgai.

Aizsardzības līgas Valgas apriņķa nodaļas jaunatnes darba instruktors Kaimo Vahtra raksturo Ivo Juraku kā labu draugu un sacīja, ka šobrīd nevēlas pieņemt traģisko ziņu kā realitāti.

"Personīgi es vēl neesmu apglabājis Ivo savā sirdī, jo karā, it īpaši kaujas laukā, daudz kas notiek, kad jāidentificē cilvēki. Bet, ja tā ir taisnība, tad mēs esam zaudējuši ļoti labu virsnieku un Igaunijas pilsoni, bet es esmu zaudējis ļoti labu draugu.

Pats Ivo ļoti labi zināja, kādēļ brauc uz Ukrainu. Viņš teica, ka mums ir vieglāk šodien cīnīties tur, nevis vēlāk šeit," sacīja Vahtra.

Instruktors norāda, ka Juraks dzīvojis pēc principa, ka mums ir jāizmanto šodienas iespēja un jāsniedz ieguldījums Ukrainai. "Otrs iemesls bija pieredzes gūšana Ukrainā, ar kuru viņš bija gatavs dalīties šeit. Viņš ieradās mums palīdzēt Igaunijā tieši atvaļinājuma laikā, lai nodotu kaujas laukā iegūtās zināšanas.

Mēs esam pazīstami jau ilgu laiku, kopā mācījām jauniešiem būt gataviem tam, ar ko viņiem varētu nākties saskarties," norāda Vahtra.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu