Pētījums: Tualetes papīrs satur toksiskas ķimikālijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ju Jae-young/Shutterstock

Tualetes papīrs satur toksiskas "mūžīgas ķimikālijas", kas var arī nonākt pārtikā, secināts jaunā Floridas universitātes pētījumā, ziņo medijs "Insider". 

Jaunākie pētījumi ir atklājuši potenciāli kaitīgas ķīmiskas vielas 21 dažāda zīmola tualetes papīrā.

Pētītās ķimikālijas nesadalās. Pētījumā tika atklātas arī "mūžīgās ķimikālijas" notekūdeņu dūnās, kas var tikt izmantotas kā mēslojums vai izmestas ūdenstilpēs.

Jaunākie Floridas universitātes pētījuma dati liecina, ka tualetes papīrs ar ķimikālijām varētu būt galvenais ūdens piesārņojuma avots.

Šīs ķimikālijas var izraisīt veselības problēmas, piemēram, paaugstināt risku saslimšanai ar noteikta veida vēža slimību.

"Mūžīgās ķimikālijas" tika atrastas arī dzerajamā ūdenī, līdzņemšanas traukos, kosmētikā un dažādos mājas priekšmetos, piemēram, paklājos un virtuves piederumos.

Tāpat tās konstatētas menstruāciju produktos - specializētajā apakšveļā, tamponos un paketēs.

Šajā ķimikāliju grupā ietilpst 14 000 ķīmisku vielu, liecina jaunākie ASV Vides aizsardzības aģentūras dati.

Pārbaudītie tualetes papīra zīmoli netika nosaukti. Tomēr visi saturēja noteiktu daudzumu ķimikāliju. "Mūžīgo ķimikāliju" daudzums tualetes papīrā ir neliels. Pētījuma autori secinājuši, ka ķimikālijas, visticamāk, tika izmantotas ražošanas procesā, nevis apzināti pievienotas tualetes papīram.

Tomēr tualetes papīrā esošās ķīmiskās vielas var piesārņot ūdensceļus, jo tualetē noskalotie atkritumi nonāk notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Un tās var nenodalīt "mūžīgās ķimikālijas". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu