Ukrainas izlūkdienests par SKT aresta orderi: Kremlis jau meklē Putina pēcteci

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde, atsaucoties uz Starptautiskās Krimināltiesas izdoto aresta orderi pret kara noziedznieku Vladimiru Putinu norāda, ka Kremlis meklē diktatora pēcteci, norāda Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Ukrainas izlūkdienests norāda, ka Putina svīta kļūst arvien toksiskāka.

Pēc Starptautiskās Krimināltiesas lēmuma par ordera izdošanu pret Putinu Kremlis meklē viņa pēcteci. Tā Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrejs Jusovs.

17. martā Krievijas propagandisti atcēla ēterus, kuros apspriestu Hāgas lēmumu, jo tas krieviem būtu pārāk satraucoši, norāda Jusovs.

"Putina loks sašaurinās. Tas kļūst arvien toksiskāks gan pasaulei, gan valsts iekšienei.

Pieaug neapmierinātība par to, kas notiek Kremlī. Aizvien drūmāka apziņa par perspektīvām, proti, Putina režīma ģeopolitisko katastrofu. Jā, jau ir runa par Putina pēcteča meklēšanu. 

Un ne jau Putins viņu meklē," uzsver Jusovs.

Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi aresta orderi pret kara noziedznieku Vladimiru Putinu, apsūdzot viņu par vainīgu Ukrainā pastrādātajos kara noziegumos, vēsta medijs "Reuters".

"Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins, dzimis 1952. gada 7. oktobrī, ir atbildīgs par kara noziegumu - nelikumīgu iedzīvotāju (bērnu) deportāciju un iedzīvotāju (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju.

Noziegumi, visticamāk, tika pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022. gada 24. februāra.

Ir pamats uzskatīt, ka Putina kungs ir individuāli kriminālatbildīgs par iepriekš minētajiem noziegumiem," teikts SKT mājaslapā.

Par līdzīgām apsūdzībām izdots arī Krievijas bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderis.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

SKT prezidents Pjotrs Hofmanskis videouzrunā paziņoja, ka, lai arī tiesas tiesneši ir izdevuši orderus, tie būs jāizpilda starptautiskajai sabiedrībai. SKT nav savu policijas spēku orderu izpildei.

"SKT dara savu darba daļu kā tiesa. Tiesneši izdeva aresta orderus. Izpilde ir atkarīga no starptautiskās sadarbības," pavēstīja Hofmanskis.

SKT norāda, ka Putins ir tieši atbildīgs gan par šo darbību veikšanu, gan par "nespēju pienācīgi kontrolēt civilos un militāros padotos, kuri veica šīs darbības vai pieļāva to izdarīšanu".

Orderi ir slepeni, lai aizsargātu upurus un lieciniekus, pavēstīja SKT.

SKT prokurors Karims Hans sāka izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma.

Hans šomēnes pēc vizītes Ukrainā sacīja, ka iespējamās bērnu nolaupīšanas "mans birojs izmeklē kā prioritāti".

"Pret bērniem nevar izturēties kā pret kara laupījumu," viņš paziņoja 7. martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu