Medijs: NATO plāno stiprināt karaspēka un militārās tehnikas grupējumu pie Krievijas robežām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: PRESSLAB/shutterstock

NATO plāno turpināt savu karaspēka un militārās tehnikas grupējumu stiprināt pie Krievijas robežām, informē medijs "Politico". Sperot šādu soli, alianse cer apturēt iespējamo karadarbības paplašināšanos ārpus Ukrainas robežām.

Saskaņā ar medija vēstīto, NATO amatpersonas virza ideju uz austrumu robežām izvietot 300 000 karavīru.

Tādējādi alianses karaspēka pirmo ešelonu veidotu aptuveni 100 000 karavīru, kas būtu gatavi ieņemt pozīcijas desmit dienu laikā.

Šajā grupējumā varētu būt militārpersonas no Polijas, Norvēģijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Otrais līmenis atbalstīs pirmo. 

Šī stratēģija no NATO dalībvalstīm prasa ievērojamus pūliņus un koordināciju.

Daudzas alianses valstis jau tagad ir nobažījušās par pašu nepietiekamajiem munīcijas krājumiem.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs decembrī atzina, ka karš Ukrainā var pāraugt konfliktā starp NATO un Krieviju. Pēc viņa teiktā, NATO katru dienu strādā, lai no tā izvairītos.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka Stoltenbergs uzaicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jūlijā piedalīties alianses samitā Viļņā. Stoltenbergs pauž cerību, ka Ukrainas prezidentam būs iespēja ierasties.

"Es ielūdzu prezidentu Zelenski piedalīties NATO samitā Viļņā. Esmu pārliecināts, ka tas būs spēcīgs apliecinājums mūsu solidaritātei un mūsu sabiedroto atbalstam Ukrainai. Un es ceru, ka Zelenskis varēs ierasties, " Stoltenbergs sacīja intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT.

"Protams, tas būs atkarīgs no situācijas Ukrainā. Valsts joprojām ir kara epicentrā," teica NATO ģenerālsekretārs.

NATO samits Viļņā notiks 11.-12. jūlijā. Gaidāms, ka tajā piedalīsies ap 40 delegāciju no NATO un alianses partnervalstīm. Kopumā gaidāma ap 5000 cilvēku ierašanās Lietuvā.

Samita darba kārtībā gaidāmas diskusijas par aizsardzības izdevumu palielināšanu, reakciju uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Alianse varētu izstrādāt jaunus aizsardzības plānus un stiprināt Austrumu flangu, kā arī runāt par Ukrainas iespējamo uzņemšanu NATO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu