DĀR varētu ierasties kara noziedznieks Putins

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: Marco Iacobucci Epp/Shutterstock

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) "zina par savām tiesiskajām saistībām", kas izriet no valsts dalības Romas statūtos, kas reglamentē Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) darbību, svētdien apliecināja DĀR prezidenta Sirila Ramafosas pārstāvis, komentējot Hāgas tiesas izdoto orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanai.

Augustā DĀR plānots piecu lielo jaunietekmes valstu - Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un DĀR - jeb BRICS samits. Sagaidāms, ka samitā varētu piedalīties arī Putins. Oficiāli par viņa vizīti nav paziņots, bet ziņu aģentūras uzsver, ka iepriekš viņš BRICS samitos piedalījies personīgi.

Kā valstij, kas atzīst SKT jurisdikciju, DĀR, ja tā seko likuma burtam, Putins būtu jāaiztur.

DĀR prezidenta pārstāvis šādu iespēju tieši nenoraidīja, norādot, ka, tuvojoties samitam, DĀR pārstāvji risinās sarunas ar vairākām pusēm par radušos situāciju.

Tostarp Ukrainas kara jautājumā - saistībā ar šo konfliktu SKT izdevusi Putina aresta orderi - DĀR ieņēmusi neitrālu nostāju.

Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans nule kā apliecinājis - ja Putins nonāks Vācijas teritorijā, viņš tiks aizturēts.

Vācijas varasiestādēm būs pienākums to darīt, intervijā laikrakstam "Bild am Sonntag" sacīja ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu